Vid årsskiftet tog Norsjö över som ordförandekommun i inlandskommunernas sammanslutning Region 10. Det blir en del extraarbete men samtidigt roligt, konstaterar Norsjös kommunalråd Mikael Lindfors.
Han räknar med att kommunutredningen som presenteras den 28 februari blir en av de hetaste frågorna under året.
Den kommer att innehålla förslag på lösningar till kommunernas problem och då väntas frivilliga kommunsammanslagningar vara en punkt som finns med.
Stora avstånd
Men att slå ihop flera kommuner i Norrlands inland är inget som Mikael Lindfors tror på. Avstånden är för stora och kommunerna blir inte rikare för att de buntas ihop, menar han:
– Om hela landet ska leva måste det finnas andra incitament. Till exempel lånemöjligheter när man vill bygga, ändrat strandskydd och statlig närvaro.
Frågan om statlig närvaro i hela landet har debatterats flitigt på senare tid och så lär det fortsätta, tror Mikael Lindfors.
Det gäller inte minst Arbetsförmedlingen, som har försvunnit från både Norsjö och Malå. Samtidigt är det senaste budet är att myndigheten ska ha någon sorts närvaro i båda kommunerna.
Nya badhus
– De har inte sagt upp lokalerna hos oss, så vi förutsätter att de ska ha någon verksamhet kvar.
En annan fråga som inlandskommunerna brottas med är behovet av stora investeringar i anläggningar. I Malå, Norsjö och Arvidsjaur är nya badhus på tapeten, i Sorsele handlar det om en ny sporthall.
Om hela landet ska leva måste det finnas andra incitament. Till exempel lånemöjligheter när man vill bygga, ändrat strandskydd och statlig närvaro.
Mikael Lindfors räknar med att det kommer att kosta omkring hundra miljoner kronor att bygga ett nytt badhus i Norsjö.
– Sett till folkmängden motsvarar det två miljarder för Skellefteå. Då förstår man hur det påverkar våra möjligheter att finansiera vår välfärd.
Lobbying
Gymnasieskolornas framtid, avfallshanteringen och räddningstjänstens personalförsörjning är några andra frågor som Region 10 tänker samarbeta om under året.
Mycket handlar också om lobbying och att lyfta frågor som är viktiga för inlandet.
– Samarbetet betyder att vi finns på kartan. Vi är någon att räkna med och fråga. Hörs vi inte så finns vi inte, säger Mikael Lindfors.