Klart: Ringbilar försvinner – linje förstärks

Alla ringbilar i Norsjö kommun dras in vid årsskiftet.
Det har kommunstyrelsen beslutat.
Samtidigt utökas linjetrafiken mellan Malå, Norsjö och Bastuträsk med en avgång på kvällstid.

Frågan om ringbilstrafikens vara eller inte vara har stötts och blötts i Norsjö under hösten. Nu har kommunstyrelsen sagt sitt.

Frågan om ringbilstrafikens vara eller inte vara har stötts och blötts i Norsjö under hösten. Nu har kommunstyrelsen sagt sitt.

Foto: Viktoria Berglund

Norsjö2024-12-03 18:00

Nyheten i korthet

  • Norsjö kommun har beslutat att dra in alla ringbilar från och med 1 januari 2025, vilket beräknas spara närmare en miljon kronor per år.
  • Samtidigt kommer linjetrafiken mellan Malå, Norsjö och Bastuträsk att utökas med en kvällsavgång måndag till fredag, anpassad till nattåget.
  • Kommunstyrelsen ska även utreda möjligheten att lägga ned linjelagda turer som utgör tidigare hemskjuts för skolan, för att spara ytterligare 800 000 kronor.

Norran har tidigare berättat om Norsjö kommuns planer på att lägga ned all ringbilstrafik från och med den 1 januari 2025.

Motivet är att kommunen befinner sig i ett kärvt ekonomiskt läge och behöver spara.

Indragningen av ringbilarna beräknas ge en besparing på närmare en miljon kronor per år. Men det är också ett förslag som har fått kritik.

– Det känns som att de försöker slå undan benen på oss, sa Maj-Britt Hägglund Westermark till Norran för några dagar sedan.

Hon driver järnvägsstationen i Bastuträsk, och det är också den linje som går till och från tåget som används i särklass mest av alla ringbilar i kommunen.

På tisdagen beslutade en enig kommunstyrelse att fullfölja planerna och dra in alla ringbilar. Ett beslut som ska utvärderas efter ett år.

Samtidigt beslutade politikerna att utöka linjetrafiken mellan Malå, Norsjö och Bastuträsk med en avgång på kvällstid måndag till fredag.

undefined
De ringbilar som går i anslutning till tåget i Bastuträsk har använts klart mest. Nu förvinner de, samtidigt som en linje förstärks med en avgång.

Den är tidsmässigt anpassad till nattåget och ska enligt kommunalrådet Mikael Lindfors (S) fylla flera syften.

Förutom att serva tågresenärer från Norsjö med omnejd ska den även vara möjlig att ta för Malåbor som åker tåg och för de Bastuträskungdomar som stannar i Norsjö efter skolan för att vara med på olika aktiviteter.

– Det är den linje som är mest trafikerad och som vi anser är mest nyttig för kollektivet, säger Mikael Lindfors.

Var det ett lätt beslut att ta?

– Ja, det var relativt lätt när vi hade fått all fakta i frågan och utifrån det ekonomiska läget. Särskilt med det tillägg som blev med turen som las in. Det blev en bra lösning.

Men även om ringbilarna dras in krävs det besparingar på ytterligare 800 000 kronor för att komma ned på den budgetram som linjetrafiken har fått.

Därför beslutade kommunstyrelsen även att utreda vad det skulle innebära om de linjelagda turer som utgör tidigare hemskjuts för skolan läggs ned. Utredningen ska presenteras under första kvartalet 2025.

Ringbilar

Ringbilar är en form av linjelagd trafik, där man på vissa linjer ringer och beställer sin resa i förväg, och då får åka taxi enligt en förutbestämd taxa.

Målet med ringbilarna är att människor som bor i glesbygd och inte har tillgång till linjelagd trafik ska ha möjlighet till samma samhällsservice som andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!