Gammal kiosk fick nytt liv efter butiksflytt

Matverket har flyttat gårdsbutiken i Bjurträsk till Norsjö. ”En sådan här lokal i Norsjö samhälle ska inte stå tom”, säger Charlotta Jansson Enquist, som är med och driver butiken.

Charlotta Jansson Enquist och Håkan Jansson öppnade butiken i Norsjö för några veckor sedan. ”Kunderna tycker att det är roligt att kiosken fått nytt liv”, berättar Charlotta.

Charlotta Jansson Enquist och Håkan Jansson öppnade butiken i Norsjö för några veckor sedan. ”Kunderna tycker att det är roligt att kiosken fått nytt liv”, berättar Charlotta.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2023-07-27 08:00

Hösten 2021 öppnade Matverket en gårdsbutik i Bjurträsk utanför Norsjö.

Butiken har hållit till i gamla skolan, där den drivits som en dygnet runt-öppen och mestadels obemannad butik.

Bakom satsningen stod Charlotta Jansson Enquist och Håkan Jansson, som nu har valt att flytta verksamheten till Norsjö och den lokal vid Storgatan som paret köpte förra hösten.

Det handlar om kiosken som Sven Bjursell startade på 1950-talet och som hans son Ulf i många år drev under namnet ”Uffes kiosk”, men som sedan 2015 mest stått tom.

undefined
Det är lokalproducerat som gäller i lokalerna, som nu ser helt annorlunda ut än när de under flera årtionden fungerade som kiosk.

Charlotta och Håkan berättar att de sneglade på lokalen redan innan de öppnade i Bjurträsk. Men då var den upptagen.

– Det var inte dåligt i Bjurträsk, det är mer att vi nu har möjlighet att ha kontor, pentry och toa i samma fastighet och kan utveckla företaget, säger Charlotta.

– Här kan vi samordna allt under samma tak, inflikar Håkan, som inte heller sticker under stol med att det nu blir närmare till fler kunder:

– Sedan får vi se om konceptet faller folk i smaken. Vi har precis öppnat.

Konceptet har inte ändrats efter flytten. Det handlar fortfarande om att sälja närproducerade livsmedel från småskaliga producenter.

undefined
Charlotta Jansson Enquist tycker att kontakten med producenterna är viktig. ”Man vill veta var produkterna kommer ifrån och vad de innehåller”.

Det innebär att sortimentet kommer från Västerbotten, varav Charlotta och Håkan själva har tillverkat en del hemma i Östra Högkulla.

– Självförsörjningsgraden är låg i Sverige. Om vi vill öka den, och ha en levande landsbygd, måste vi se till att de här produkterna blir tillgängliga.

Samtidigt är det bistra tider nu, är inte risken att det blir ett bakslag, att folk väljer billigare alternativ framför lokalproducerat?

– Så kan det absolut vara. Men det handlar också om att handla efter säsong och att handla bra kött men mindre kött. Man kanske köper en köttbit som kostar 20 kronor mer, men samtidigt tar mer grönsaker och rotfrukter, säger Charlotta och får medhåll av Håkan:

– Det finns en annan medvetenhet hos folk nu. Inte minst pandemin och Ukraina har visat att vi inte kan förlita oss på omvärlden.

undefined
Precis som i Bjurträsk har den här lokalen en speciell historia. Charlotta har också sett till att pryda den med kuriosa och saker från förr.

Precis som förr blir det en dygnet runt-öppen butik där kunderna tar sig in med hjälp av bank-id. Men en förändring är att det ska gå mot en hybridbutik, där Charlotta och Håkan ägnar mer tid i lokalerna.

– Det är ju kul att träffa kunder också, säger Håkan.

undefined
Lokalt alkoholfritt vin går bland annat att köpa här.

Butiken i Norsjö drivs som en franchisebutik till Matverket i Skellefteå. Dessutom har företaget en sommaröppen butik i Bjuröklubb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!