– Jakten och skidåkningen är och har varit kultur i Norsjö, konstaterar Benny Mattsson, ordförande för Stiftelsen Norsjö Jaktmuseum.
Under en träff som Norsjöbygdens Berättare arrangerade på hembygdsområdet berättade han om jaktens historia i bygden. Förutom att berätta om detta passade Benny Mattsson också på att dela med sig av många egna jakthistorier.
Det är nu precis 30 år sedan stiftelsen påbörjade bygget av jaktmuseet. Det var Åke Lundgren i Avaliden som donerat sin bagarstuga för ändamålet. 1996 invigdes museet som placerats på Norsjö hembygdsområde.
En mängd objekt har donerats och lånats ut av privatpersoner. Dessa exponeras i tre rum där traktens djurliv samt den betydelse jakten har haft för bygden speglas.
– Nytt för i år är en uppstoppad kungsörn som fångar en orre och den bössa som i mars 1939 användes för att fälla den senast skjutna vargen i Norsjö, berättar Benny Mattsson.
Den vargen sköts efter en intensiv tredygnsjakt i närheten av Holmtjärngruvan av Sven ”Varg-Sven” Karlsson från Rörträsk.
En annan ”kändis” som finns i museet är Norsjöbjörnen, eller Gräslibjörnen som den också kallas.
– Den 11 augusti 1958 upptäckte man vid Gräsliden en död häst i ett krondike. Det visade sig vara en björn som gömt och konserverat hästen där. Den dök upp varje kväll i tre veckors tid för att beskådas av hundratals människor.
En kväll när människorna stod och väntade på björnen dök den inte upp. Folk började gå hem men plötsligt fick någon syn på björnen som uppenbarade sig bakom folkmassan. Björnen bedömdes då som farlig och några jägare kontrakteras för att ta den av daga. Det dödande skottet utdelas den 2 september av Gunnar Westermark från Gissträsk.
Benny berättade också bland annat historien om när den legendariske Vasaloppsvinnaren Mauritz ”Norsjöbjörnen” Brännström från Bjursele, som åkte i kapp en järv som besvärat samernas renar en tid. Mauritz var fem meter ifrån järven men var för trött för att skjuta den. Järven blev skjuten dagen efter av Gustav Karlsson.
Ett viktigt inslag i museet är, förutom de uppstoppade djuren, även gamla fångstredskap.
– Dessutom kan man läsa många texter om Norsjöbygdens jägarprofiler, berättar Benny Mattsson.
1998 flyttades också en smedja från Granbergsliden till området. 2003 kunde den öppnas och här visas gammal vapentillverkning.