Naturvårdsverket håller just nu på att se över jakttiderna. Vad gäller älgjakten föreslås en rad förändringar, bland annat att jakten ska börja den 1 september i stället för den första måndagen i september.
Det är okej för Jägareförbundet i Västerbotten. Men det finns andra delar i förslaget som jägarna säger nej till, bland annat att ta bort brunstuppehållet i månadsskiftet september-oktober.
– Vi vill att de ska ha chansen att göra nya älgar. Rent etiskt känns det rätt att låta dem vara då, säger Mona Eriksson, Tjärnliden, Norsjö, vice ordförande i Jägareförbundet Västerbotten.
Djupsnö
Förslaget att förlänga älgjakten med en månad till och med den sista februari skapar också etiska problem, enligt Jägareförbundet.
Det handlar dels om att älgkorna har gått med foster i magen rätt länge då, dels om att snön kan vara väldigt djup på sina håll. Så djup att älgarna har svårt att ta sig fram.
Vi vill att de ska ha chansen att göra nya älgar. Rent etiskt känns det rätt att låta dem vara då.
Då är risken att det blir mer slakt än jakt.
– När man jagar ska de ha lika stor chans att komma undan, säger Mona Eriksson.
Betesskador
Av säkerhetsskäl vill inte heller Jägareförbundet i länet tillåta jakt en timme efter solens nedgång. Dessutom vänder man sig emot förslaget att länsstyrelserna ska få mindre att säga till om.
– Vi vill ha en lokal förvaltning. Nu känns det som att besluten ska fattas längre bort och det finns det en fara med.
Samtidigt finns det ett tydligt mål bakom förslagen: avskjutningen behöver öka för att få ned betesskadorna, något som kostar skogsbruket stora pengar varje år.
”Skadorna leder till att skogens klimatnytta minskar, det begränsar tillväxten i bioekonomin och därmed jobb och utveckling i hela landet”, skriver Skogsindustrierna i sitt yttrande.
Regeringsbeslut
Hur den ekvationen ska lösas har inte Mona Eriksson något givet svar på. Men hon tror på mer dialog mellan Jägareförbundet och skogsbolagen:
– Det bästa är om man kan prata med varandra.
Förslaget är ute på remiss till och med den 16 februari. Sedan är planen att Naturvårdsverket ska överlämna ett färdigt förslag till regeringen i juni.