Inlandskommuner vill se ringar på vattnet

Både Norsjö och Malå kommuner ser möjligheter i det som nu sker på Northvolts fabriksområde i Skellefteå. ”Det gör att Sverige och världen får upp ögonen för vår region. Nu är utmaningen att vässa och visa vad vi har”, säger Beatriz Axelsson, tillväxtchef vid Norsjö kommun.

Beatriz Axelsson, tillväxtchef i Norsjö, tror att batterifabriken i Skellefteå kommer att skapa grogrund för nya och växande företag även i inlandet.

Beatriz Axelsson, tillväxtchef i Norsjö, tror att batterifabriken i Skellefteå kommer att skapa grogrund för nya och växande företag även i inlandet.

Foto: Evelina Eriksson

Norsjö2020-11-11 06:15

Hon berättar att Northvolts etablering redan idag genomsyrar mycket av det arbete som sker på Norsjö kommuns tillväxtavdelning. Det är alltifrån revideringen av kommunens översiktsplan till arbetet med kompetensförsörjning, bostäder och utbildningsfrågor.

Det finns också med i bakhuvudet när avdelningen jobbar med att skapa attraktiva miljöer och att underlätta för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

– Det jobbas brett på alla sätt, säger Beatriz Axelsson.

Hon berättar att även Norsjö kommun har fått förfrågningar från personer som funderar på att bosätta sig här för att jobba på batterifabriken. Men än så länge har ingen flyttat in.

Beatriz Axelsson ser egentligen bara positivt på Northvolts etablering i Skellefteå:

– Naturligtvis flaggas det för att de kommer att behöva arbetskraft och man kan vara rädd för att folk flyttar från kommunen. Men jag ser också att det kan gynna arbetsmarknaden och näringslivet här.

Bland annat handlar det om lokala företag som kan få avtal som underleverantörer. Vidare kan det leda till att nya företag etablerar sig i Norhvolts kölvatten.

undefined
I Norsjö och Malå är förhoppningen att miljardinvesteringen ska skapa jobb för lokala entreprenörer.

– Det kommer att komma andra aktörer runtomkring som också behöver växa och utvecklas. Det får man inte glömma, säger Beatriz Axelsson.

Hon betonar också att det som nu sker är en del av den stora klimatomställningen. Det har gjort Västerbotten till ett mycket expansivt område och här kan hela regionen vara med och bidra:

– Vi kan erbjuda mycket mer om vi har hela paletten.

I grannkommunen Malå funderar man också på vad man kan bidra med. Malå ligger lite längre från Skellefteå, men har å andra sidan en långvarig och gedigen kunskap om den geologi och de metaller som betyder så mycket för Northvolts utveckling.

Förutom SGU:s borrkärnearkiv och mineralinformationskontor finns här en rad företag som är verksamma inom branschen.

Det är också något som kommunalrådet Lennart Gustavsson (V) tar fasta på när han funderar på hur Malå kan dra nytta av den gigantiska investering som nu sker vid kusten.

Han konstaterar att det krävs sällsynta jordartsmetaller som litium och kobolt för att tillverka batterier. 

– Det är klart att lokalproducerat är det bästa. Här ska vi se möjligheterna och nischa in oss.

undefined
”Om vi får en av Sveriges största etableringar inom tio-tolv mils radie kan vi inte annat än vara glada”, säger Malås kommunalråd Lennart Gustavsson.

Lennart Gustavsson ser också övervägande fördelar med Northolts etablering. Men då gäller det att vara på tå i inlandet och hitta smarta lösningar, samtidigt som Northvolt måste definiera sina behov.

– Om vi får en av Sveriges största etableringar inom tio-tolv mils radie kan vi inte annat än vara glada. Sedan kan man måla upp en hotbild om att det kan dränera Norsjö och Malå. Men i grunden är vi positiva.

Han menar att satsningen är så stor att den inte bara handlar om Skellefteå, Västerbotten eller ens Sverige. I stället måste man ha ett europeiskt perspektiv.

Samtidigt konstaterar han att det finns väldigt lite erfarenheter av en investering i den här storleksordningen. Att marknaden är så pass okänd gör saker och ting ännu mer spännande.

– Man kan jämföra med när Boliden startade på 1920-talet. Med det följde en industriell utveckling med Skega, Alimak och andra avknoppningar. Det kan man också undra, vad blir det för ringar på vattnet nu?

Norsjö och Malå kommuner

Norsjö kommun hade 3 962 invånare den 30 juni i år. Det ska jämföras med 4 689 år 2000 och 6 207 år 1970.

59 procent bor i tätort (2018), medelinkomsten är 25 175 kronor i månaden (2018) och genomsnittspriset för sålda småhus är 406 000 kronor (2019).

Malå kommun hade 3 042 invånare den 30 juni i år. Det ska jämföras med 3 610 år 2000 och 4 653 år 1970.

65 procent bor i tätort (2018), medelinkomsten är 27 050 kronor och genomsnittspriset för sålda småhus är 479 000 kronor (2019).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!