Inlandskommuner positiva till nytt utjämningsförslag

Förslaget till ny kostnadsutjämning mellan kommunerna har mer fokus på glesbygdens problem och speciella förutsättningar. Bra, tycker inlandskommunerna i Region 10.

Stora avstånd innebär högre kostnader, något som glesbygdskommunerna ska få mer kompensation för i det nya förslaget.

Stora avstånd innebär högre kostnader, något som glesbygdskommunerna ska få mer kompensation för i det nya förslaget.

Foto: Jeanette Lövgren

Norsjö2019-04-05 07:00
undefined
Stora avstånd innebär högre kostnader, något som glesbygdskommunerna ska få mer kompensation för i det nya förslaget.

I oktober presenterade regeringens särskilda utredare Håkan Sörman ett förslag på hur kostnadsutjämningen mellan kommuner och landsting ska förändras.

– Som det är nu omfördelas pengar i stort från kommuner och landsting med stark ekonomi till glesbygd och platser med svag socioekonomi. I det nya förslaget förstärks detta, till och med ganska kraftigt, sa han på presskonferensen.

Stora skillnader i kommunalskatt beroende på var du bor

Senast den 17 maj ska kommunerna tycka till om utredningen. För att deras åsikter ska få större tyngd har inlandskommunerna i Region 10 – där bland annat Norsjö, Malå, Arvidsjaur och Arjeplog ingår – enats om ett gemensamt utkast.

Glesbygdsfaktorn

Frågan ska upp i kommunstyrelsens allmänna utskott i Norsjö i nästa vecka och av förslaget till yttrande framgår att Norsjö och de andra inlandskommunerna ser positivt på de förändringar som föreslås.

Det går inte att driva en kommun med en liten befolkning hur billigt som helst. Vi måste fortfarande ha lärare i klasserna oavsett om antalet elever är något färre per grupp än i andra kommuner.

De framhåller bland annat att utredaren har valt att lyfta fram gles befolkning som en utjämningsfaktor. Det gör att den struktur som inlandskommunerna har att hantera äntligen får ett mer korrekt och uppdaterat genomslag.

”Det går inte att driva en kommun med en liten befolkning hur billigt som helst. Vi måste fortfarande ha lärare i klasserna oavsett om antalet elever är något färre per grupp än i andra kommuner”, heter det i förslaget.

Flera delar

Inlandskommunerna tycker också att det är bra att socioekonomiska skillnader, exempelvis utbildningsnivå, ska väga tyngre.

Det kommunala utjämningssystemet består av fem olika delar: inkomstutjämning, kostnadsutjämning, strukturbidrag, införandebidrag och regleringsbidrag/avgift.

Kostnadsutjämningen är till för att skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar för alla kommuner och landsting att ge service, oavsett hur de opåverkbara strukturella förutsättningarna ser ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!