Norran har tidigare berättat om Ali i Bastuträsk, som hotas av utvisning till Afghanistan. Han ska skickas dit trots att han bott här i över fem år, har fast jobb på järnvägsstationen i Bastuträsk och har föräldrarna och syskonen i Norsjö.
Migrationsverkets motivering är att han inte kan styrka sin identitet.
Ali har mått mycket dåligt alltsedan utvisningsbeslutet kom och kan inte tänka sig en framtid i Afghanistan.
– Då är det döden som väntar, sa han när Norran träffade honom i februari.
Nu håller han sig gömd, samtidigt som juristbyrån Scandinavian Human Right Lawyers i Uppsala har tagit sig an hans fall. Det är en byrå som har specialiserat sig på privatjuridik och mänskliga rättigheter.
Att de anlitades blev möjligt tack vare att Alis arbetsgivare och extraföräldrar Maj-Britt och Gunnar Westermark startade en insamling. Den har hittills inbringat över 25 000 kronor.
– Fantastiskt roligt att så många vill vara med och bidra, säger Gunnar.
Samtidigt drabbades Ali av ett nytt bakslag, när hans ansökan om verkställighetshinder nyligen avslogs.
– Han är skör och mår dåligt. Det är rent psykisk tortyr. Resten av hans familj mår också dåligt, att få det här beskedet när familjen äntligen har återförenats.
– Men vi har också fått veta att Ali har det bra där han är och att folk kollar honom dygnet runt, säger Maj-Britt.
Vad som möjligen kan påverka läget för Ali och andra i en liknande situation är förslaget till ny migrationslag som regeringen presenterade för några veckor sedan.
Men det är Matilda Frimodig, jurist på Human Right Lawyers, tveksam till. Hon konstaterar att förslaget innehåller en del som innebär att en vuxen person som haft ett tidsbegränsat uppehållstillstånd och har fått en särskild anknytning till Sverige ska kunna beviljas uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande omständigheter:
– En förutsättning enligt förslaget är att personen har levt legalt i Sverige under den tid som den särskilda anknytningen har uppkommit. Det kommer troligtvis därför inte att påverka situationen för personer som Ali, som inte har beviljats uppehållstillstånd men som ändå har etablerats bra i samhället.
Samtidigt jobbar byrån vidare med Alis fall. Beslutet om verkställighetshinder ska också överklagas.
– Vi ger aldrig upp, säger Maj-Britt.