Epa-ungdomar och brandmän ska hjälpa polisen hålla koll

Med förra höstens inbrottsvåg i färskt minne ska nu epa-ungdomar och räddningstjänsten hjälpa polisen att patrullera villakvarteren i Norsjö. ”Kul att vara med och hjälpa till”, tycker Alma Lundgren, 15 år.

Josefin Forslund och Alma Lundgren är några av ungdomarna som ska hålla ett vakande öga på vad som händer i Norsjö.

Josefin Forslund och Alma Lundgren är några av ungdomarna som ska hålla ett vakande öga på vad som händer i Norsjö.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2021-05-21 06:15

Inbrottsvågen i höstas är en av de värsta som drabbat norra Norrland. Bara i lokalpolisområde Skellefteå, där även Norsjö och Malå ingår, genomfördes 21 inbrott. Inte ett enda av dem har klarats upp.

Polisen är övertygad om att det handlar om utländska ligor och ser också en stor risk för att de kommer tillbaka i år. Därför vill polisen ha ut fler öppna ögon på kvällar och nätter, något som bland annat ska ske med hjälp av ungdomar som är ute och kör med sina A-traktorer.

Polisen och kommunen har under våren haft ett par möten med ungdomarna, där de berättat om upplägget och hört sig för om intresset.

undefined
Alma Lundgren kör en ombyggd Audi A6 av årsmodell 2007. Hon är ute och kör sin A-traktor ganska ofta.

Alma Lundgren, Josefin Forslund och Philip Lidén är några som nappat. De tycker att det känns bra att hjälpa till.

Vet ni vad ni ska göra om ni ser något misstänkt?

– Kontakta polisen eller Jesper (Stenmark, fritidsledare på kommunen), säger Josefin Forslund.

Men ni får inte ingripa?

– Nej, vi får inte hoppa på någon. Men vi får gärna prata med folk och fråga vad de vill, om de söker någon, säger Alma Lundgren.

Kan det kännas läskigt?

– Nej, inte jätteläskigt.

Instruktioner om vad de får och inte får göra har de fått från polisen och kommunen. För att vara med krävs även föräldrarnas godkännande och det hade Alma Lundgren inga problem med:

– Mamma och pappa tycker att det är bra om jag hjälper till, så att det kan bli ett stopp på det här.

”Kapabla väktare” heter pilotprojektet, som även involverar räddningstjänsten. Exakt hur deras roll ska se ut är inte klart, men även för räddningstjänsten handlar det om att iaktta, notera och rapportera.

undefined
Kristina Frank, räddningstjänsten, och Anders Jonsson, polisen, rustar inför kommande insatser.

– Vi kan inte heller göra några större ingripanden. Men vi kan vara ett störningsmoment. Polisen hör av sig till oss när det finns signaler om att något är på gång, berättar räddningsledaren Kristina Frank.

Bo Sandström vid Norsjöpolisen och Mari-Louise Skoogh från kommunen hoppas att satsningen ska leda till en ökad trygghet i samhället.

Kanske kan också ungdomarnas medverkan hjälpa till att överbrygga klyftan mellan unga och äldre. Annars har missnöje över buskörning och hög musik varit ett återkommande klagomål både i Norsjö och på många andra håll.

– Ungdomarna har hittills sett som ett störningsmoment. Nu går det att vända till något annat, säger Mari-Louise Skoogh.

undefined
Philip Lidén, Alma Lundgren, Josefin Forslund, Jesper Stenmark, Kristina Frank och Anders Jonsson hoppas på en lugnare höst i år

De tycker att det känns värdefullt att räddningstjänsten är med.

– Med hjälp av räddningstjänsten får vi ut fler personer som ser saker. De och andra i lokalsamhället har god lokalkännedom, därför är de lämpliga att ta stöd och hjälp av, säger Bo Sandström.

Men borde det inte hellre finnas tillräckligt med poliser för att klara det här på egen hand?

– Det är så här det är. Vi kan inte ensamma övervaka vårt område med de begränsade resurser vi har. Det är inte bara en lokal fråga, det gäller lokalpolisområdet som helhet och hela Västerbotten. Vi har begränsade resurser och kan inte vara överallt. 

Samtidigt betonar han att projektet handlar om den brottsförebyggande delen. Därutöver finns en polisiärt operativ del, som är en egen process.

– Vi kommer att finnas ute när det drar igång, säger Bo Sandström.

En liknande satsning är även på gång i Malå, som är en av orterna som drabbades hårdast av höstens inbrottsvåg. Där har en överenskommelse träffats med räddningstjänsten, sedan blir nästa steg att träffa skolungdomar.

Fler insatser

I samband med projekt ”Kapabla väktare” genomför polisen och kommunen fler förebyggande insatser, bland annat:

* Tända gatlysen under dygnets mörka timmar.

* Samverkan med fler aktörer, bland annat näringslivet.

* Information i kommunala utskick och på sociala medier.

* Personal från polisen och kommunen knackar också dörr i villaområdena i Norsjö och Malå. Då får villaägarna information om hur inbrottsligorna jobbar, och tips och råd om hur man kan skydda sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!