Idunn Wine vann prestigefullt hederspris

Idunn Wine i Norsjö fick under onsdagen ta emot Årets Hederspris som delas ut av tidskriften Allt om Vin. Idunn Wine ska under 2023 öka sin produktion med 50 procent och lansera ett krusbärsvin.

Lars Normark och Li Holmberg fick ta emot Allt om vins hederspris.

Lars Normark och Li Holmberg fick ta emot Allt om vins hederspris.

Foto: Pressbild

Norsjö2022-12-09 08:00

Li Holmberg som driver Idunn Wine, tillsammans med Lars Normark, är väldigt stolt över att de fick utmärkelsen som tidigare år bland annat gått till Mackmyra, Härnö Gin och Brännland Cider.

– Trots att vi är en nykomling på marknaden, där vårt första vin släpptes i slutet av 2018, har vi nu blivit insläppta i finrummet, säger Li Holmberg till Norran.

undefined
"Trots att vi är en nykomling på marknaden, där vårt första vin släpptes i slutet av 2018, har vi nu blivit insläppta i finrummet", säger Li Holmberg.

Juryns motivering till hederspriset är: 

” För att med mod, passion och experimentlust ha skapat en helt ny nisch genom att ta tillvara både på Sveriges bär och tidigare dryckestraditioner. Idunn Wine berikar och främjar svensk dryckeskultur.”

Vinmakaren Lars Normark är också mycket tacksam och över att ha fått det prestigefyllda hederspriset från Allt om vin.

undefined
Lars Normark och Li Holmberg driver Idunn Wine i Norsjö.

– Det betyder väldigt mycket för oss. Vi känner att det vi gör kanske betyder något. Det sporrar och ger oss kraft att fortsätta vårt arbete med att bidra till en grön omställning av det svenska middagsbordet, kommenterar Lars Normark.  

Nu i juletid är Idunn Wine aktuella med sin glögg som gjorts på lingon.

– Vi har tillverkat drygt 10 000 flaskor av den glöggen här i Norsjö. Den har en ”vuxensmak” och fått mycket goda recensioner och säljs på 200 av Systembolagets butiker, berättar Li.

Hon konstaterar att företagets storsäljare är Rålund Classic som görs på blåbär och rosévinet Bergskär som görs på lingon. Dessutom har Rålund Alkoholfria kallpressad 100% blåbär, som de arbetat med utvecklingen under flera år innan lanseringen 2021, blivit en storsäljare.

– Vårt enda problem är bristen på tankar och ekfat och det ska vi nu åtgärda. Vi arbetar på en kraftig expansion. Siktet är inställt på att öka produktionen med 50 procent vilket gör att vi kan producera 40 000 flaskor under nästa år, säger Li.

I vineriet i Norsjö produceras nu en provbatch med ett helt nytt vin.

– Vi satsar på ett vitt vin gjort på krusbär som ska kunna vara ett alternativ till vin gjorda på den gröna druvan Sauvignon Blanc. Krusbär brukar ju kallas för Nordens druvor, berättar Li Holmberg.

undefined
Lars Normark och Li Holmberg är mycket glada över att ha fått hedersutmärkelsen.

En annan nyhet hos Idunn Wine är att de inlett ett samarbete med Umeå universitets gastronomiutbildning. 

– Just nu har vi den första studenten, Frida Vikström, som gör sin praktik på vineriet i Norsjö, avslutar Li Holmberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!