Eldsjälarna Lars Normark och Li Holmberg driver tillsammans det lokala företaget Idunn Norsjö Wine & Co. Deras företag lanserade vinerna 2018 och har kunder i hela Sverige. Li och Lars är drivna vinproducenter som tar tillvara på skogens resurser och skapar vin av hög kvalitet på blåbär och lingon. De är båda väldigt passionerade företagare och de driver vinproduceringen med den starka tron att naturen ger de bästa råvarorna, men framförallt med deras kärlek till de vilda bären.
— Hälsa och hållbarhet är det som driver oss och vi har jobbat med det i många år. Vi har så mycket bär här som handplockas vilket är bra för miljön då vi inte behöver använda stora maskiner, säger Li.
BBC Real har uppmärksammat Li och Lars vinproducering efter att Björn Nilsson föreslog idéen för dem. Björn jobbar som frilansare åt BBC och har gjort det i cirka två år. Han har jobbat med många olika projekt både i Sverige och utomlands, och BBC var väldigt intresserade av ett reportage om Europas nordligaste vinproducent Idunn Norsjö Wine.
– När jag fick höra deras berättelse så tänkte jag att det här kommer BBC vara intresserade av, säger Björn.
Under två dagar har Björn varit hos Li och Lars och samlat in material. De har varit ute i skogen och filmat bärplockning i solnedgången, gjort intervjuer med paret och med Staffan Lidman som målat bakgrunden till etiketterna på vinflaskorna. Själva vinproduceringen är också detaljerat dokumenterad av Björn.
De har samlat in väldigt mycket material och det tar en till två arbetsdagar för Björn att klippa ihop allt till ett reportage som blir ungefär fem minuter långt. Reportaget är planerat att publiceras på BBC's kanaler och sociala medier redan i september i år.
Li och Lars tycker det var spännande att ha Björn hos dem, och att han lyckats väcka ett starkt intresse hos BBC så de velat göra detta reportage om deras blåbärsvin.
– Det är fantastiskt roligt att BBC vill uppmärksamma oss och det vi gör, och att vårt fokus på hållbarhet sprids ut i världen, säger Li.
Eftersom de redan är väl etablerade på stora restauranger i Stockholm och Umeå för att nämna några har de siktet inställt på att servera vinet på nobelbanketten i framtiden. En annan framtidsdröm är att kunna exportera vinet utanför Sverige.