Ideella föreningar en kassako för bankerna

Bankernas avgifter slår hårt mot ideella föreningar med små resurser. För Norsjö Hockey Club landade notan på 15 000 kronor förra säsongen. ”Det är inte rimligt att föreningar tvingas betala samma avgifter för swish som företag”, säger Viktoria Lindberg Harnesk, Norsjöidrotten i samverkan, NIDS.

Viktoria Lindberg Harnesk är engagerad i flera föreningar i Norsjö och jobbar även med föreningsadministration inom NIDS.

Viktoria Lindberg Harnesk är engagerad i flera föreningar i Norsjö och jobbar även med föreningsadministration inom NIDS.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2019-01-21 06:15
undefined
Varje kväll säljs det fika för tusentals kronor på olika idrottsevenemang runt om i landet. Swish har blivit det dominerande betalsättet, men då ska också banken ha sin del av kakan.

Swish är ett snabbt och enkelt betalsätt som allt fler använder sig av. För privatpersoner kostar det heller ingenting extra.

Men för ideella föreningar är det annorlunda. De jämställs med företag och måste därför punga ut med en avgift som oftast ligger runt två kronor per betalning.

Bortfall

Inte så stora pengar kan tyckas. Men om avgiften plockas ut på varenda kaffekopp, hamburgare och dricka som säljs på olika idrottsevenemang blir det snabbt en rejäl avbränning.

Riksidrottsförbundet: ”Det är en kamp vi måste föra”Swishavgifterna: Så svarar bankerna

– Jag vet att Norsjö IF knappt gör någon vinst på fikat de säljer på fotbollsmatcherna. De ser det mer som en service – om man går på ett idrottsevenemang ska det också finnas fika, berättar Viktoria Lindberg Harnesk.

undefined
Om en förening säljer en kopp kaffe för tio kronor och köparen betalar med swish tar banken två av kronorna. Nu vill Viktoria Lindberg Harnesk se en ändring.

Viktoria jobbar på NIDS, som hjälper flera idrottsföreningar i Norsjö med administrationen. Hon har reagerat över avgifterna och för en tid sedan bestämde hon sig för att borra djupare i problemet.

Inget alternativ

Viktoria gjorde då en sammanställning som visar att Norsjö Hockey Club betalade 15 000 kronor och Norsjö Volley 8 000 kronor i olika bankavgifter förra säsongen.

undefined
Viktoria Lindberg Harnesk är engagerad i flera föreningar i Norsjö och jobbar även med föreningsadministration inom NIDS.

Förutom swish handlar det bland annat om kostnader för kortläsare, överföringar och avgifter för att sätta in pengar.

Jag vet att Norsjö IF knappt gör någon vinst på fikat de säljer på fotbollsmatcherna. De ser det mer som en service.

Kontanterna har hittills satts in på Loomis servicebox – en anordning som snart kommer att försvinna från Norsjö, något som ytterligare ställer till det för föreningarna.

undefined
Att sälja fika, korv och hamburgare på matcher och tävlingar är en viktig inkomstkälla för många idrottsföreningar.

– Det värsta är att det inte finns något alternativ. Alla har inte kortläsare och bankerna vill inte hantera kontanter, säger Viktoria.

Så vad tycker du att bankerna borde göra?

– Föreningarna borde jämställas med privatpersoner och slippa swishavgiften. Bankerna borde också ta ett större ansvar för kontanthanteringen i stort. Så länge det finns kontanter måste man kunna använda dem.

Viktoria konstaterar att det finns en enorm kraft i föreningslivet i Norsjö, en kraft som borde ha bra villkor och inte vara en kassako för bankerna. Det här är heller inget lokalt problem, långt därifrån.

– Jag har bara tittat på några föreningar i lilla Norsjö. Då kan man ju undra hur det ser ut i övriga Sverige?

Barn och unga i idrottsföreningar

Idrotten är en av Sveriges största folkrörelser. Närmare 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige har någon gång under sin uppväxt varit med i en idrottsförening.

2017 hade Norsjö Ridklubb, Norsjö HC, Fromhedens IF, Norsjö Simklubb, Norsjö IF och Norsjö Volley totalt 675 aktiva barn och ungdomar. Detta i en kommun med drygt 4 000 invånare.

Källa: Riksidrottsförbundet och NIDS.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!