Hundraåring med känsla för trä

För 100 år sedan startades Böle Snickeri. Hela tiden sedan dess har det funnits en träindustri här och idag handlar det både om produktion av limträskivor och specialsnickerier av olika slag.

Hans Persson arbetar med en bordskiva som ska levereras till en privatkund i Stockholm.

Hans Persson arbetar med en bordskiva som ska levereras till en privatkund i Stockholm.

Foto: Lars Westerlund

Norsjö2023-10-13 18:00

Det är numera bröderna Hans och Jan Persson, som tillsammans med Hans fru Christina Johnsson, för traditionen vidare.

När Norran kommer på besök i fabriken håller Hans på att tillverka en bänkskiva i ek åt en kund i Stockholm.

undefined
Hans Persson och Christina Johnsson framför fabriken i Böle.

– Vi har många privatkunder som vill ha exklusiva hyllor och bänkskivor i olika storlek, dimensioner och i olika träslag, berättar han.

Detta är den ena grenen av verksamheten. Den andra handlar om att producera limträskivor av olika slag till andra företag inom träindustrin.

undefined
Edvard, Börje och Rune Persson när det begav sig.

Den officiella starten för Böle Snickeri var 1923. Men egentligen började allt redan 1918 när Hans och Jans farfarsfar och farfar Edvard, som startade Böle Snickeri, byggde en kraftstation med en turbin vid Raningsbäcken som rinner genom hemgården i Böle på sin väg ner mot Kedträsket. 

1921 byggde Edvard, som också drev ett jordbruk, en fabrik uppe på kraftstationen där det även fanns möjlighet för de anställda snickarna att bo under veckorna. Den egna skogen gav råvaror och kraftstationen gav kraft att driva maskiner under de delar av året när vattentillgången var tillräcklig. 

undefined
Bröderna Hans och Jan Persson uppvaktas i samband med jubileumsfirandet av Lars Israelsson, kommunfullmäktiges ordförande i Norsjö.

Företaget tillverkade från början det mesta som ett snickeri kan producera, och 1930 började de även med trappor. Tack vare stor efterfrågan på trappor under efterkrigstiden blev detta en huvudprodukt.

– Bland annat byggdes det massor av trappor när gruvsamhället Kristineberg växte fram, säger Hans.

undefined
Christina Johnsson sköter det administrativa arbetet hos Böle Snickeri.

Fabriken blev för liten och 1956 uppförde Edvards söner Börje och Rune Persson, som nu ledde verksamheten, en ny större fabrik.

När Skellefteå Snickericentral startades 1959 var Böle Snickeri en av grundarna och nu öppnades en mycket större marknad för dem, både nationellt och internationellt.

– Det blev ett fantastiskt lyft för företaget.

undefined
Rune och Börje Persson tog över fabriken efter sin far.

Den positiva utvecklingen för trappor fortsatte och företaget bytte 1970 namn till Trätrappor AB. Det krävdes ännu större lokaler med högre takhöjd och 1979 flyttades trapptillverkningen till en nybyggd fabrik i Norsjö samhälle under ledning av Börje. En verksamhet som numera går under namnet Drömtrappor. 

– Pappa Rune, som var mycket hemkär, såg fabriken i Böle som sitt livsverk och valde att driva verksamheten här vidare.  Nu satsade han på att bygga maskiner för träbearbetning.

undefined
Hans Persson startar hyveln

Företaget i Böle drevs då under namnet Maskinkonstruktioner Rune Persson & Co. 

– Bland annat utvecklade pappa, som var mycket innovativ, en virkesplockare som patenterades. Men när datatekniken kom in i bilden inom träindustrin valde han att lägga ner den verksamhetsgrenen. I stället fokuserades det igen på snickerierna.

Hans som sommarjobbat i fabriken sedan barnsben började jobba här ”på riktigt” 1977 och tog över ledningen 1997.

undefined
Rune Perssons fru Hjördis gjorde en tavla med sin man i fabriken som motiv.

– Rune jobbade kvar tills han var 85 år och bara några veckor innan han dog 2018, 90 år gammal, hjälpte han till i fabriken.

2014 återtog Hans namnet Böle Snickeri och idag är det bara han och brodern Jan som jobbar här. Både Hans och Jan sköter produktionen och Hans har hand om försäljningen medan hans fru Christina Johnsson har hand om all administration. De har gott om utrymme i fabriken där det som mest arbetade 70 personer. 2022 låg omsättningen för Böle Snickeri på drygt tre miljoner kronor.

– Vi driver numera verksamheten i en betydligt lugnare takt än tidigare, vilket känns mycket bra, avslutar Hans Persson.

undefined
"Vi driver numera verksamheten i en betydligt lugnare takt än tidigare, vilket känns mycket bra", säger Hans Persson.
Rune Persson

Rune Persson föddes i Böle, som yngst av tre syskon, son till Edvard och Rut Persson. Vid elva års ålder började han arbeta i familjeföretaget Böle Snickeri. Tillsammans med sin bror Börje och goda medarbetare, byggde han upp en industri som så småningom blev det som idag är Drömtrappor i Norsjö. Han och hustrun Hjördis fick två barn – Hans och Jan. Rune Persson, som avled 2018, blev 90 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!