Hon delar sin tid mellan träindustrin och författandet

Kicki Wallinder i Bjurträsk arbetar fyra dagar i veckan hos träindustrin Grönbo och sedan två år tillbaka är hon en dag i veckan författare. Siktet är inställt på att producera en bok om starka vardagliga kvinnor i bygden.

Kicki Wallinder utanför Dahlbergsgården.

Kicki Wallinder utanför Dahlbergsgården.

Foto: Lars Westerlund

Norsjö2022-07-21 18:06

Mycket folk har samlats i Dahlbergsgården i Bastutjärn för att lyssna till hur långt Kicki Wallinder har kommit med sin bok som fått arbetsnamnet ”Momman – en av Jacobs döttrar”. Flera av dem som är med på föreningen Norsjöbygdens Författares träff har en eller annan relation till någon av kvinnorna som Kicki berättar om i boken. Det är allt från en släktrelation och till att ha träffat någon av dem.

­– För två år sedan frågade jag platschefen på Grönbo om jag kunde få tjänstledigt en dag veckan för att arbeta med boken och det gick han med på, vilket jag är mycket tacksam för, berättar hon och betonar att man för att komma i mål med en bok måste arbeta mycket strukturerat.

Kicki Wallinder är utbildad beteendevetare och har bland annat arbetat som arbetsförmedlare i Norsjö, på behandlingshem och med ensamkommande flyktingbarn. Efter att ha jobbat en tid hos Drömtrappor i Norsjö studerade hon vid träcollage på Campus Skellefteå för att sedan hitta vägen till Grönbo där hon bygger hus och arbetar med administration av personal. 

– Träindustrin och skrivandet är en mycket bra kombination.

Kicki berättar att hon alltid varit intresserad av att skriva och att hon efter att ha gått en skrivarkurs vid Umeå universitet på 2000-talet skaffade sig kunskap om hur man går tillväga för att skriva en bok.

– Coronapandemin där man blev ganska isolerad var ett bra tillfälle att komma igång med skrivandet av min bok.

Kicki konstaterar att det tar lång tid att skriva den här typen av biografiska böcker.

– Jag vill göra kvinnorna rättvisa och därför krävs det mycket forskning. Jag hade hoppats vara klar med manuset i sommar men förmodligen krävs det ytterligare två år innan allt är klart.

Från början var det meningen att Kicki bara skulle skriva om sin mormor Ragnhild.

– Jag hittade hennes brev som hon skrev till min morfar Lars. Det var både kärleksbrev och brev som hon skrev till honom från sjukhuset.

Breven gav henne bra grund för en bok om lokal kvinnohistoria och projektet växte och nu handlar det totalt om berättelsen om sju kvinnor som levde från mitten av 1800-talet till mitten av 1900-talet.

– Det är ”vanliga” kvinnor som det finns extraordinära saker att berätta om och som också kan kopplas ihop med nutiden, avslutar Kicki Wallinder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!