De villatomter som planeras ligger i bostadsområdet Lilltjärnbränna i de västra utkanterna av Norsjö.
Om allt går som det är tänkt ska ett förslag till detaljplan ställas ut till våren.
Eleonore Hedman ser fram emot det, och tror att tomterna kommer att innebära en rejäl skjuts för bostadsbyggandet i Norsjö.
– Jag tror att det blir enklare att låna pengar av bankerna, då strandnära tomter har ett helt annat attraktionsvärde. Det är många som drömmer om en plats vid vattnet och kan se en framtid där, säger hon.
Placeringens betydelse var något hon fick upp ögonen för när Norsjö kommun för några år sedan bjöd ut strandtomter för en krona.
Via lokal- och riksmedier spreds nyheten som en löpeld, vilket ledde till att kommunen blev nedringd av intressenter från hela världen.
– Där och då insåg vi att det inte räcker med tomter, det måste vara strandnära tomter, säger Eleonore Hedman.
Arbetet med Lilltjärnbränna är ett led i Norsjö kommuns strategi att växa från knappt 4 000 till 5 000 invånare senast år 2050. Något som bland annat kräver fler bostäder.
Ett annat av kommunens verktyg för att nå dit är att gå via det egna bostadsbolaget Norsjölägenheter AB. Det är också på gång, genom en ändring i ägardirektivet.
Men att i en kommun som Norsjö ge tydliga direktiv om att bygga nytt är inte alldeles enkelt.
Ett sådant mål krockar snabbt med ett annat: målet att bostadsbolaget ska ha en stark ekonomi, som ger avkastning till kommunen och har muskler att investera.
– Vi är ett aktiebolag och måste följa affärsmässiga principer. Vi har undersökt vad en nyproduktion kostar och som det ser ut idag har jag svårt att se att vi kan genomföra det utan ägartillskott, säger Norsjölägenheters vd Lars Grundberg.
Enligt honom är problemet att det kostar minst lika mycket att bygga i Norsjö som i Skellefteå, samtidigt som marknadsvärdet är betydligt lägre:
– När vi har byggt klart måste vi skriva av halva kostnaden dag ett.
Han framhåller även att hyresnivån är relativt låg i inlandet, och betvivlar att man i Norsjö är beredd att betala de extra tusenlappar som en nybyggd lägenhet kostar.
Eleonore Hedman konstaterar också att det finns en målkonflikt i att å ena sidan ställa tydliga krav på nyproduktion och å andra sidan ha skarpa ekonomiska krav.
Något som även märks i förslaget till ägardirektiv som kommunstyrelsen skickat vidare till fullmäktige.
Där finns det visserligen tydliga ekonomiska mål, men samtidigt en skrivning om att bolaget ska redogöra för orsakerna ifall man inte når dit.
– Det kan finnas en orsak som gör att man godtar det, säger Eleonore Hedman.
Norsjö kommuns strategi att växa till 5 000 invånare antogs av fullmäktige förra sommaren. Sedan dess har som bekant mycket hänt, både i regionen och i kommunen.
Förutom Northvoltkrisen har hustillverkaren Grönbo i Bjurträsk gått i konkurs, samtidigt som flera lokala företag går knackigt.
Påverkar det kommunens arbete för fler bostäder?
– Nej. Arbetet med villatomterna är i planeringsstadiet, det är ett arbete som tar ganska många år. Det sker ekonomiska svängningar hela tiden och kommer att vara många upp- och nedgångar fram till 2050, säger Eleonore Hedman och tillägger:
– Det är ett långsiktigt arbete.