Nytt sommarkafé öppnar i Norsjö

Efter sju sorger och åtta bedrövelser som stormen Hans orsakade på besöksmålet Bäckerudden öppnas nu på söndag ett kafé här.

Lisa Anselm serverar Sören Eriksson, Margareta Broström och Bert Ove Sällstedt på det nya kaféet på Bäckerudden.

Lisa Anselm serverar Sören Eriksson, Margareta Broström och Bert Ove Sällstedt på det nya kaféet på Bäckerudden.

Foto: Lars Westerlund

Norsjö2024-06-06 05:00

Nyheten i korthet

  • Ett nytt sommarkafé öppnar i Bäckerudden, Norsjö, efter att stormen Hans förorsakade stora skador på platsen förra året.
  • Kaféet drivs av Seba Soldo och Helena Kreissel, som fokuserat på kvalitet och italienskt kaffe och kommer initialt bara att vara öppet på söndagar.
  • Bäckerudden Event planerar att utöka verksamheten med kaféet om intresset är tillräckligt stort.

I söndags smygtestade Seba Soldo och Helena Kreissel, som driver företaget Bäckerudden Event, sitt kafé i den gamla laven på Bäckerudden i Mensträsk. Inbjudna vänner och bybor fick då smaka på den tänkta menyn med bakverk och smörgåsar.

– Det viktigaste av allt är kvaliteten och italienskt kaffet är också något som vi satsar på, betonar Helena Kreissel.

undefined
Helena Kreissel och Seba Soldo gräddar våfflor.

Från början kommer de bara att hålla öppet på söndagarna under sommaren.

– Men ser vi att intresset är tillräckligt stort så utökar vi öppettiderna, berättar Seba Soldo.

undefined
"Vi hade i förra veckan våra första bokade gäster i restaurangen och vi har också haft en hel del husvagns- och husbilsgäster", säger Helena Kreissel.

Den här premiären är något som han och Helena länge längtat efter. Den 10 augusti förra året skulle de öppna upp det anrika besöksmålet för gäster. Men dagen innan orsakade stormen Hans stora skador på anläggningen när 100 träd på bara någon minut fälldes på fastigheten. Detta innebar att starten på uthyrningen av stugorna, vars tak skadats av stormen sköts på framtiden, liksom att arrangera musikevent och öppna kaféet och restaurangen.

– Vi hade i förra veckan våra första bokade gäster i restaurangen och vi har också haft en hel del husvagns- och husbilsgäster. Nu väntar vi på de första stuggästerna, säger Helena Kreissel.

undefined
Seba Soldo häller upp kaffe.

Under smygpremiären fick paret bra respons från provgästerna och många goda tips på vad svenskar gillar och inte gillar. 

– Det var mycket värdefull feedback, konstaterar Seba.

undefined
Helena Kreissel och Lisa Anselm hade mycket att stå i under smypremiären på kaféet.

Surdegsbrödet som serveras på kaféet bakas av Lisa Anselm som nyligen flyttat från Tyskland till grannbyn Nicknoret med sin man Sascha och sonen Fiete som är sex månader.

– Jag siktar på att starta ett surdegsbageri här i det fina köket på Bäckerudden, berättar Lisa som tillsammans med Sascha och andra vänner till Seba och Helena hjälpte till i köket och med serveringen. 

undefined
"Vi arbetar nu hårt med att snygga till området ännu mer," berättar Seba Soldo.

Mycket arbete återstår fortfarande innan allt är återställt på Bäckerudden.

– Vi arbetar nu hårt med att snygga till området ännu mer, berättar Seba Soldo.

undefined
"Jag siktar på att starta ett surdegsbageri här i det fina köket på Bäckerudden", berättar Lisa Anselm.

Ett sidospår som verksamhetsgren är att Helena håller i online-kurser i yoga och meditation. Hon siktar också på att arrangera sådana för gäster som kommer till Bäckerudden. Dessutom driver Helena, som har en bakgrund inom modeindustrin i Schweiz, en syateljé i laven där hon skapar plagg som kunder beställer. Seba har också planer på att etablera en mindre butik i laven där han ska sälja fiskeredskap. I framtiden tänker han även öppna en bilverkstad på Bäckerudden. 

undefined
Lisa Anselm och Sacha Anselm med sonen Fiete.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!