Häktade för mordbrand mot polisstationen i Norsjö: ”Om de tror att vi backar fick mordbranden fel effekt”

Två män, födda 1990 och 1993, häktades på fredagsförmiddagen på sannolika skäl misstänkta för mordbranden mot polisstationen i Norsjö. Tingsrätten bedömer just nu händelsen som ”mordbrand, mindre allvarligt brott”. Polischef Lars Westermark påpekar: ”Om kriminella tror att sådant här får polisen att backa, kan jag säga att effekten blir tvärtom.”

Nu sitter två män, 27 och 24 år, häktade för mordbranden mot polishuset i Norsjö. Båda förnekar brott.

Nu sitter två män, 27 och 24 år, häktade för mordbranden mot polishuset i Norsjö. Båda förnekar brott.

Foto: Lennart Enkvist

NORSJÖ2018-03-02 11:50
undefined
Nu sitter två män, 27 och 24 år, häktade för mordbranden mot polishuset i Norsjö. Båda förnekar brott.

Natten mot tisdag sattes en bil i brand i Norsjö, fordonet stod alldeles intill polisstationen. Bilen stod så nära stationen att det uppstod skador på fasaden.

Efterföljande morgon greps två män misstänkta för att ha anlagd branden. Männen begärdes häktade på sannolika skäl misstänkta för mordbrand.

Enligt åklagare Magnus Öhrn, som redogjorde för häktningsskälen vid fredagens förhandlingar vid Skellefteå tingsrätt, fanns det flera skäl till att männen ska häktas: de kan på fri fot fortsätta begå brott, att de på olika sätt kan försvåra utredningen om de släpps samt att minimistraffet för mordbrand är två års fängelse.

Bakom stängda dörrar

Först hölls förhandlingen mot den 27-årige inlandsbon. Innan förhandlingen fortsatte bakom stängda dörrar framgick det att mannen förnekade brott. Tingsrättens beslut blev att 27-åringen är på sannolika skäl misstänkt för mordbrand, mindre allvarligt brott.

Det sista tillägget betyder att tingsrätten, utifrån det utredningsmaterial som presenterades, anser att händelsen just nu visserligen bedöms som en mordbrand men att det finns vissa förmildrande omständigheter.

Det kan förstås finnas flera bevekelsegrunder för dådet, men det här är ju personer som är kända för polisen sedan tidigare.

Därefter hölls häktningsförhandlingen mot 24-åringen, även han förnekade brott och motsatte sig att sitta häktad. Men även där blev tingsrättens beslut, utifrån den bevisning som åklagaren presenterade, att 24-åringen är på sannolika skäl misstänkt för mordbrand, mindre allvarligt brott.

Dubbla skäl för häktning

Enligt tingsrätten var skälen för häktning dels att männen på fri fot på olika sätt kan försvåra utredningen, dels risk att det fortsätter att begå brott. Häktningsskälet att straffet ger minst två års fängelse blev det däremot inte, eftersom ”mordbrand mindre allvarligt brott” har ett minimistraff på ett års fängelse.

Lars Westermark, chef för lokalpolisområde Skellefteå där Norsjö och Malå ingår, säger till norran.se:

– Det här handlar om allvarlig brottslighet, att anlägga en brand intill ett polishus. Det kan förstås finnas flera bevekelsegrunder för dådet, men det här är ju personer som är kända för polisen sedan tidigare och som vi arbetat mot när det gäller brottsbekämpande insatser.

”Detta stärker insatserna”

– Om de tror att detta kan få den effekten att vi backar utifrån de riktade insatser som hittills gjort, så tror det fel. Tvärtom ger det skäl att stärka insatserna mot de här kriminella grupperna, tillägger Lars Westermark.

Branden i Norsjö: Anhållna för mordbrandPolisen om branden: ”Det här är riktat mot oss”Begärs häktad för mordbrand vid polisstation: ”Flera skäl för att männen ska häktas”
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!