Grönbo rekryterar många utlandsfödda

Hustillverkaren Grönbo i Bjurträsk växer snabbt. Det senaste året har de ökat från 50 till 60 anställda och många av dem kommer från andra länder och har bristande kunskaper i svenska. Men Grönbo har utvecklat ett eget koncept för att lotsa in dem i jobbet.

Weldelbonos och Danial Mustafa är två av medarbetarna hos Grönbo.

Weldelbonos och Danial Mustafa är två av medarbetarna hos Grönbo.

Foto: Lars Westerlund

Norsjö2023-01-07 06:00

– Det krävs en bra planering och väl förberedda teamledare samt kunskap om hur man använder Google Translate som fixar översättningen i realtid, säger Andreas Lundin, HR-chef vid Grönbo.

Han berättar att 2022 tillverkade Grönbo 170 hus och de siktar på att öka volymen till 280 i år. Inom fem år ska Grönbo vara uppe i 1 000 hus per år. Idag arbetar 60 personer i företaget, varav 30 i fabriken och resten ute på byggarbetsplatserna.

undefined
"Det är svårt med jobb nu i Ukraina och jag kan skicka en del av min lön till min familj som bor kvar där," berättar Anvar Osmanov.

– För att kunna klara den volymökningen räknar vi med att det behövs ytterligare 20 personer i fabriken. Svenskarna räcker helt enkelt inte till så därför satsar vi hårt på att locka hit folk från utlandet.

Närmast på tur står rekrytering av ytterligare två personer till fabriken.

– Närmast siktar vi in oss på att anställa två kvinnor. Idag är könsfördelningen 60 procent män och 40 procent kvinnor. Vårt mål är att så snart vi kan nå 50–50, säger Andreas.

undefined
"Det råder en mycket bra stämning i fabriken och jag gillar att man har fasta fikaraster här. Det hade vi inte på Irland", berättar Tim Fogarty.

Grönbos medarbetare kommer från många olika länder, Sverige, Nederländerna, Tyskland, Ukraina. Syrien, Irland, Indien…

– Nu senast anställde vi en person från Rumänien som platschef vid vårt kontor i Stockholm. Vi borde skaffa en världskarta där vi markerar var alla kommer ifrån. Vi för faktiskt diskussioner om att införa engelska som huvudspråk i företaget.

undefined
Weldelbonos och Andreas Lundin i samspråk.

A och O är, enligt Andreas Lundin, att de nya medarbetarna som kommer känner sig välkomna så att de stannar och att redan anställda gillar att få nya kollegor från andra länder och andra kulturer.

– Det har fungerat fantastiskt bra men utan planering och bra förberedelser för att skola in de nya medarbetarna hade det inte gått.

undefined
"Vi trivs jättebra och alla människorna här är så vänliga. En stor fördel är att alla kan engelska", säger Anvar Osmanov.

Andreas konstaterar att utan rekryteringar av utlandsfödda och de som vill flytta hit kommer Grönbos och många andra företags expansion inte att fungera.

– Jag har nu ett 70-tal ansökningar på mitt skrivbord från personer som vill flytta hit och börja jobba hos oss, vilket känns helt fantastiskt.

En av de nya medarbetarna är 25-årige Anvar Osmanov från Ukraina som jobbat hos Grönbo i tre månader. Han och två vänner, som också är ukrainare, bor nu i ett hus i Bjurträsk som Grönbo i sin tur hyr av en engelsman.

undefined
"Jag har nu ett 70-tal ansökningar på mitt skrivbord från personer som vill flytta hit och börja jobba hos oss, vilket känns helt fantastiskt", säger Andreas Lundin.

– Vi har bara tre minuter till jobbet, konstaterar Anvar.

Han kommer från Ukrainas näst största stad Charkov vars innevånare drabbats hårt av kriget. Där arbetade han i en skofabrik.

– Det är svårt med jobb nu i Ukraina och jag kan skicka en del av min lön till min familj som bor kvar där, berättar Anvar.

Han är den av de tre ukrainarna som är bäst på engelska och därför hjälper han dem med översättning när det behövs.

undefined
Anvar Osmanov och hans tre kamrater från Ukraina bor nu i Bjurträsk.

– Vi trivs jättebra och alla människorna här är så vänliga. En stor fördel är att alla kan engelska, säger Anvar.

Tim Fogarty, som flyttat med sin familj från Irland till Rengård och började hos Grönbo i augusti, håller med om att han redan från början kände sig välkommen.

– Det råder en mycket bra stämning i fabriken och jag gillar att man har fasta fikaraster här. Det hade vi inte på Irland, berättar Tim.

undefined
Weldelbonos och Danial Mustafa, medarbetare hos Grönbo, resonerar kring en ritning.

De senaste tio åren arbetade han där som elektriker och dessförinnan som dataingenjör.

– Nu återstår bara att bli bättre på svenska, säger Tim.

– Vi tittar på vilka möjligheter det finns att kunna erbjuda våra medarbetare kurser i svenska på kvällstid, avslutar Andreas Lundin.

Grönbo

Grönbo jobbar med industriellt byggande av flerbostadshus i trä, inomhus i fabrikslokaler och under väderskydd på byggarbetsplats. I fabriken produceras prefabricerade byggnadsdelar som levereras ut till byggplats, där montörerna tar vid och sammanfogar delarna under väderskydd. Byggplatserna liknar mer en mobil fabrik än en traditionell byggplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!