Maj betyder vår och hemma hos Marie och Kurt-Åke är fönsterposterna överfulla med några av sommarens odlingar.
– Chili och paprika odlar jag redan i December och tomater i Januari, för de tar så lång tid att utvecklas, berättar Marie.
–Det är så fantastiskt att sätta frön och se hur det gror och blir en planta som man sedan skolar om och tar hand om och helt plötsligt ett kålhuvud, säger Marie.
Marie och Kurt-Åke delar intresset för odling och har odlat så länge de kan minnas.
– I början var det bara potatis, morötter och kålrötter, berättar Kurt-Åke.
Men med åren har trädgården vuxit sig allt större och odlingarna blivit fler.
– Folk säger ofta att de inte kan och att de inte har gröna fingrar men man får ju misslyckas, många gånger. Det gör ju alla, man lär hela tiden, konstaterar Marie.
Nu odlar de över 40 olika grönsaker, kryddor och frukter, dessutom finns flera av dem i olika sorter. Bara växthuset rymmer 13 olika slags tomatsorter som delar på utrymmet med annat grönt som trivs bra i värmen. En av anledningarna till de lyckade odlingarna tror de är bokashikomposten som de har. Den ger näringsrik och bra jord som skapar förutsättningar för växterna att trivas.
Paret har komposterat på traditionellt vis ända sedan odlingen tog fart men sedan några år tillbaka tillverkar de sin egna jord året om, av det som annars skulle hamna i soptunnan.
–Plantan i sig tar så mycket näring så man måste hela tiden tillföra ny energi. Det går inte bara att köpa en jordsäck på affären.
Att skapa en bra och näringsrik jord kräver egentligen bara två saker. En lufttät hink och bokashiströ. Resten sköter sig själv. I hinken kan man slänga matrester så som kött, grönsaker och kaffesump.
Nu har de för även börjat att lägga nyklippt gräs och blast direkt på jorden, vilket ger en bra struktur och gynnar mikroklimatet.
– Det är ju så det fungerar i naturen. Det är som ett kretslopp, säger Marie och Kurt-Åke.
Under sommaren skördar de så mycket att det mesta räcker året om och tack vare jordkällaren klarar de av att förvara en stor del av sin skörd.
Av det som inte fyller upp hyllorna där, hamnar mycket i frysen, annat på smörgåsarna och i höstens och vinterns alla grytor.