Fullspäckade kulturdagar i Norsjö och Bastuträsk

Det blev en hel helg i kulturens tecken när Norsjödagen på hembygdsområdet slogs ihop med kulturdagarnas arrangemang runt om i kommunen.

Staffan Norberg fotograferar Carina Santanen på jaktmuseet i Norsjö under Norsjödagen. ”Jag har många kompisar i Norsjö, det är mycket nostalgi att komma hit”, berättade hemvändaren Staffan.

Staffan Norberg fotograferar Carina Santanen på jaktmuseet i Norsjö under Norsjödagen. ”Jag har många kompisar i Norsjö, det är mycket nostalgi att komma hit”, berättade hemvändaren Staffan.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2023-07-30 18:11

Norsjödagen är ett årligt återkommande evenemang som inte minst brukar locka hemvändare. Så var det i år också, även om det nu var färre besökare än vanligt.

– Jag är född och uppvuxen här så Norsjö betyder mycket för mig, sa Staffan Norberg, Stockholm, som återvänder till sommarstugan vid Norsjön varje sommar, och som då brukar besöka såväl Norsjödagen som Norsjö beach.

undefined
Marianne Johansson passar på att köpa palt av Anna Andersson under Norsjödagen.

Till i år hade arrangörerna lagt lite extra vikt vid de kulturella inslagen, med guidade turer på skidlöparmuseet och jaktmuseet. Det beror på att firandet sammanföll med ”Alla tiders kulturdagar”, då många av bygdens museer och kulturbyggnader hade öppet.

– Det är lite annorlunda, berättade Helena Forsman, Norsjö hembygdsförening.

undefined
Nils-Erik Westermark berättar om Dahlbergsgården i Bastutjärn och om människorna som bott där

Kulturdagarna inleddes på lördagen med att Norsjöbygdens berättare tog emot besökarna på Dahlbergsgården i Bastutjärn.

Där berättade Nils-Erik Westermark och Berit Stenman om gården och människorna som bott här och Susanne Eriksson om sig själv och sitt författarskap innan Erik Grahn lät besökarna prova på ett klurigt bondska-quiz.

Bland annat fick åhörarna veta att Dahlbergsgården är byggnadsminnesförklarad sedan 20 år tillbaka.

– Mycket som finns på gården är också tillverkat här, till exempel är piporgeln tillverkad på plats, berättade Nils-Erik Westermark.

undefined
Åke Edström utanför gästgivargården i Bastuträsk by, en gård som han och hustrun Maria äger och som Marias släkt har ägt i generationer.

På söndagen hölls en kyrkogårdsvandring med Birgit Andersson på gamla kyrkogården på Näset. Annars var det i och omkring Bastuträsk som det mesta hände.

Till exempel visade Lars Israelsson upp en av världens största samlingar av pins på pinsmuseet, samtidigt som fotografen Patricia Cowern visade kameramuseet med foton och kameror som hon samlat på sig genom åren.

undefined
Beredskapsmuseet i gamla skolan Bastuträsk.

Eldsjälarna i Bastuträsk kulturbyggnader hade också fullt upp. I gamla skolan var det visning av kyrksalen, skolsalarna och beredskapsmuseet, och kring järnvägsstationen kunde gästerna beskåda den gamla pressbyråkiosken, vattentornet och den vattenhäst som monterades upp där tidigare i sommar.

undefined
Kjell Lidström, som satt upp vattenhästen i Bastuträsk.

I Bastuträsk by var det såväl loppis som visning av gästgivargården. Byggnaden är från 1500-talet, uppfördes som gästgiveri 1682 och är ett av de äldsta husen i Norsjö kommun.

– Hit kom folk med häst från Malå, Skellefteå och Norge, berättade Åke Edström, Skellefteå, som idag äger gården tillsammans med hustrun Maria.

undefined
Interiör från gästgivargården i Bastuträsk by.

Gästgivargården, som är väl bevarad, har varit i samma familjs ägo i tio generationer och arrenderas numera av byaföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!