Pandemin: Oro och frustration hos förskolepersonalen

De som arbetar inom förskolan i Norsjö känner sig bortglömda av ledningen under pandemin. ”Är det rimligt att våra chefer ska jobba hemifrån när inte vi kan göra det?” säger skyddsombudet och arbetsplatsombudet Ann Bergqvist, som nu efterlyser en covidanpassad personalpolitik.

Ann Bergqvist, Carina Haraldsson och Marlene Johansson berättar att arbetsbelastningen har ökat kraftigt under coronapandemin.

Ann Bergqvist, Carina Haraldsson och Marlene Johansson berättar att arbetsbelastningen har ökat kraftigt under coronapandemin.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2021-05-15 09:00

Sedan pandemin slog till för drygt ett år sedan har det varit mycket fokus på hemarbete i olika former. Men de allra flesta kan inte arbeta hemifrån och för dem har pandemin många gånger lett till en betydligt tuffare arbetssituation.

Ett exempel är barnomsorgen. Här är ”att hålla avstånd” inget alternativ och när personal ska stanna hemma redan vid minsta förkylningssymtom blir ett redan ansträngt vikarieläge ännu värre.

 Ann Bergqvist, barnskötare på Solsidans förskola i Norsjö, Carina Haraldsson, förskollärare på Solsidan, och Marlene Johansson, barnskötare på Kottens förskola, berättar att Norsjö kommun till stor del har förlitat sig på pensionerade medarbetare för att lösa vikariebehovet.

Men när de inte vill rycka ut på grund av pandemin, och kontakterna utifrån ska hållas nere till ett minimum, blir det i stället den ordinarie personalen som får täcka upp för varandra.

Det innebär längre arbetsdagar och en högre arbetsbelastning, då vissa kvällar fortfarande ska ägnas åt arbetsplatsträffar, pedagogiska kaféer och andra möten.

– Ibland handlar det bara om att överleva dagen, konstaterar Ann Bergqvist.

Samtidigt uppmanas hon och hennes kollegor att ta ut sina friskvårdstimmar. Men det känns inte möjligt som läget är nu. Och det beror inte bara på den pressade arbetssituationen.

– Friskvården har försvunnit helt. Jag förstår inte varför, den behövs egentligen än mer när det är en pandemi, säger Carina Haraldsson.

undefined
Att hålla avstånd fungerar inte för Carina Haraldsson och andra som arbetar inom förskolan.

För att få till en förändring har Ann Bergqvist, i egenskap av skyddsombud och arbetsplatsombud, skrivit till kommunledningen och utbildningschefen och efterlyst en covidanpassad personalpolitik och friskvård.

Budskapet är bland annat att det krävs mer prioriteringar. Vissa saker kan göras på ett annat sätt och vissa saker kanske inte ska göras alls just nu, när så mycket kraft behövs bara för att hålla igång den dagliga verksamheten.

I skrivelsen tar hon även upp problemet med att varken rektorer eller specialpedagog har varit på plats i verksamheten under pandemin. Enligt förskolepersonalen fungerar det inte att jobba på distans när man arbetar med människor.

– När chefer jobbar hemifrån är det svårt att få en rak och tydlig dialog och en inblick i verksamheten, säger Ann Bergqvist, och får medhåll av Marlene Johansson:

– Det är inte så lätt att beskriva allt i ord. Hur mår personalen, hur ser barngruppen ut? Vi vill att de ska se oss, här är vi, säger hon.

Om inget görs befarar de att sjukskrivningarna kommer att öka och att folk som idag arbetar inom barnomsorgen kommer att söka sig härifrån. Därför borde det ligga i kommunens intresse att åtgärda de problem som tas upp i skrivelsen, resonerar de.

– Vi vill bli tagna på allvar och hoppas att det här ska leda framåt mot en bättre och öppnare dialog. I dessa coronatider pratas det mycket om att vården gör ett hästjobb, och det stämmer.

– Men om inte vi gör vårt hästjobb kan inte folk jobba inom vården eller på andra ställen. Vi är också med i ekorrhjulet, säger Ann Bergqvist.

I Norsjö kommun finns fem förskolor, varav alla utom en innehåller flera avdelningar: Solsidan, Myrstacken och Kotten i Norsjö, Skogsbrynet i Bastuträsk och Droppen i Norsjövallen.

Förskolan och pandemin

Förskolan är viktig för små barns utveckling och välbefinnande. Därför bör man beakta barns behov av förskola, samtidigt som man vidtar åtgärder för att skydda barn och personal från smitta. Det skriver Folkhälsomyndigheten i en av sina publikationer.

Där pekar myndigheten också på att barn som är i förskolan gör att deras föräldrar kan arbeta och att samhället därmed kan fortsätta fungera.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!