När Region Västerbotten beslutade att stänga Lycksele BB i tre veckor över jul och nyår postade Emma Stenmark, Sofie From, Emma Lindfors och Maria Larsson ett inlägg på deras gemensamma Instagramkonto Inlandsaktivisterna.
Inlägget innehåller några jämförande kartor som bland annat visar att en gravid kvinna som ska åka från Tärnaby till Umeå för att föda i stort sett har lika långt som om hon måste åka från Stockholm till Göteborg. Och även om Lycksele BB har öppet tar det lika lång tid som mellan Stockholm och Karlstad.
Sällan har avsaknaden av samhällsservice i Norrlands inland åskådliggjorts så tydligt.
– Om jag skulle vara gravid och bodde i Tärnaby fjällvärld skulle jag vara livrädd. Jag är medveten om att det är en komplex situation för Region Västerbotten. Men jag är samtidigt medveten om den sträcka man måste köra, och i vinterväglag och på vägar som inte är de bästa, säger Sofie From.
Reaktionerna lät inte heller vänta på sig. Förutom att kartorna snabbt fick spridning på sociala medier har olika varianter dykt upp i flera rikstäckande medier när krisen inom förlossningsvården har avhandlats.
– De är lätta att ta till sig. Förlossningen är också en fråga som ligger många så nära, säger Emma Lindfors, och får medhåll av Sofie From:
– Om man inte själv har fått barn så känner man någon som har gjort det.
Vad som också bidragit till uppmärksamheten är att Inlandsaktivisterna i samma veva var med i ett reportage i tidningen Land. Det har även gjort att gruppens följarskara på Instagram har ökat rejält. Nu är de uppe i närmare 3 300 följare.
Mycket har alltså hänt sedan Norran för första gången skrev om de då nystartade Inlandsaktivisterna i början av december 2019.
Men fortfarande är budskapet detsamma: de vill bryta den urbana normen, nyansera bilden av Norrlands inland och både lyfta fram glädjen i att bo här och de problem som uppstår när stat och region drar undan service.
Hur ser de då på den samhällsutveckling som skett sedan dess? Ja, helt klart har någonting hänt.
Inlandsaktivisterna konstaterar att de startade i exakt rätt tid med tanke på de stora omvälvningar som har skett och håller på att ske.
Pandemin med alla dess effekter, mångmiljardsatsningarna och den gröna återindustrialiseringen av Västerbotten och Norrbotten och ett ökat fokus på miljö och hållbarhet – allt har på ett eller annat sätt kastat nytt ljus över inlandet och landsbygden.
– Se bara på hur många krönikor som har handlat om landsbygden det senaste halvåret. Så nog har det hänt något, säger Emma Lindfors.
Men det betyder inte att de tycker att perspektivet hos de styrande har ändrats. Vilket inte minst stängningen av Lycksele BB är ett tecken på.
– Jag tror fortfarande att den urbana normen är lika stark. Men den ifrågasätts mer, säger Sofie From.
Samtidigt tror hon på en ljus framtid för såväl Norsjö och Malå som för landsbygden i stort:
– Jag är övertygad om att vi kommer att öka i befolkning. Och jag tror att det måste byggas nytt för att förse människor med bostäder. Förändringens vindar blåser.