Varsel för cirka 40 i Norsjöföretag

Det är färre borrjobb på marknaden.Nu varslar Prospekteringsteknik i Norrland AB, Protek Norr, cirka 40 av sina anställda.– Det här är vårt första varsel sedan våren 2013, säger vd:n Freddy Flodman.

"Det är naturligtvis mycket tråkigt men vi måste anpassa oss efter läget på marknaden just nu, säger Freddy Flodman.

"Det är naturligtvis mycket tråkigt men vi måste anpassa oss efter läget på marknaden just nu, säger Freddy Flodman.

Foto: Lars Westerlund

Norsjö2024-10-10 18:00

Nyheten i korthet

  • Protek Norr, ett företag som sysslar med kärnborrning varslar omkring 40 av sina anställda på grund av minskat borrbehov inom gruvindustrin.
  • Varslet, som lades den 4 oktober, påverkar främst borrare och arbetsledare för borrteam som har jobbat på företaget i två år eller mindre.
  • Trots varselet förväntar sig företagets VD, Freddy Flodman, att nedgången bara är tillfällig och att företaget kommer att återhämta sig, likt tidigare varsel 2013.

Protek Norr, som främst sysslar med kärnborrning för kunder i gruv- och prospekteringsindustrin, har växt snabbt och har cirka 200 anställda. Men nu måste de bromsa in.

– Inbromsningen handlar helt enkelt om att det borras mindre inom gruvindustrin, säger Freddy Flodman, vd för Protek Norr.

Varslet lades den 4 oktober och den berör både arbetare och tjänstemän. Främst handlar det om borrare och arbetsledare för borrteam.

– Det är naturligtvis mycket tråkigt men vi måste anpassa oss efter läget på marknaden just nu, berättar Freddy.

undefined
Protek arbetar både med diamantborrning under och ovan jord och då i första hand i Norden

Eftersom företaget växt så snabbt konstaterar han att de som varslas inte jobbat så länge i företaget.

– Det handlar om personer som arbetat hos oss två år eller kortare.

Förhandlingar pågår nu med IF Metall Norr och Unionen.

– Förhoppningsvis är det här bara en tillfällig nergång. Förra gången som vi varslade, 2013, hade vi innan det var dags för uppsägningar fler anställda än innan varslet lades, berättar Freddy Flodman.

När det gäller verkstaden i Norsjö, som drivs av Protek Norrs dotterbolag Diamantborrservice i Norr, kommer personalstyrkan där inte att påverkas.

– Men i stället för att bygga nya borriggar åt Protek Norr blir det nog under en period i stället mer servicejobb.

Protek arbetar både med diamantborrning under och ovan jord och då i första hand i Norden. De kan erbjuda djuphålsborrning ner till 2500 meters djup, borrning i extrema väderförhållanden och under känsliga terrängförhållanden med höga krav på miljöanpassad borrning.

undefined
"Inbromsningen handlar helt enkelt om att det borras mindre inom gruvindustrin", säger Freddy Flodman.

Protek Norr var en outsourcing i slutet av 1990-talet från Boliden Mineral. 2007 köpte Freddy Flodman bolaget.

2020 sålde han det till Nordisk Bergteknik som är norra Europas största helhetsaktör inom berghantering och grundläggning.  Sedan 2021 är Nordisk Bergteknik noterat på Stockholmsbörsen. I sitt stall har de ett tiotal bolag och Protek Norr ingår i affärsområdet berghantering som Freddy Flodman är chef för.

2023 flyttade Protek Norr in i nya kontorslokaler på 500 kvadratmeter i den nya byggnad som också inrymmer Norsjös padelhall. Samma år omsatte Protek Norr drygt 350 miljoner kronor och resultatet var drygt 16 miljoner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!