Företagspriserna skulle egentligen ha delats ut på Stoorfesten. Men eftersom den blev inställd fick pristagarna ta emot sina utmärkelser under framtidsdagarna i stället.
Axetstipendiet till årets kvinnliga företagare gick till Monica Runesdotter, som driver Klippgränden Bed & Breakfast och catering. Bakom utmärkelsen står Norsjöbygdens Företag och Handelsbanken.
Kommunens näringslivspris gick till Wikk AB, ett serviceföretag som erbjuder städning, hemservice och lokalvård. Priset togs emot av vd:n Laila Ström.
Årets företagare
Årets nyföretagare blev Daniel Hakola, som skaffat sig en stor publik digitalt och som även är ute och föreläser. Bakom utmärkelsen står Norsjöbygdens företag.
Sist men inte minst utsågs Lars Normark och Li Holmberg, Idunn Norsjö Wine & Co, till årets företagare. Priset delas ut av Företagarna och innebär att vintillverkarna från Norsjö går vidare till länsfinalen, med chans att ta sig hela vägen till riksfinalen.
Det finns fördomar om att bergarbetare står och slår med en hammare. Men vi ligger i framkant när det gäller datorisering.
Priserna delades ut i samband med lunchen och vinnarna fick uppskattande applåder av publiken.
Ett annat uppskattat inslag som eleverna i årskurs sju till nio och språkintroduktion fick ta del av var Axel Schylströms föreläsningsshow Bränd.
Lång resa
Han blev allvarligt brännskadad som 19-åring, gjorde sig ett stort namn i tv-programmet Idol några år senare och berättade om sin långa resa tillbaka till livet.
Det blev en inspirerande och motiverande föreläsning där han även bjöd på några låtar.
Annars var det utbildnings- och rekryteringsmässan som var huvudnumret. Ett stort antal arbetsgivare och utbildningsanordnare var på plats på mässan, som både vände sig till skolungdomar och vuxna.
Lena Drugge, Sebastian Linder och Håkan Karlsson från Boliden tog chansen att söka sommarjobbare, nu när företaget går över till tolvmånadersproduktion.
Ny teknik
– Det finns fördomar om att bergarbetare står och slår med en hammare. Men vi ligger i framkant när det gäller datorisering och vi vill att yngre människor ska få upp ögonen för det, säger Sebastian Linder.
Rebecka Nilsson i årskurs sju var en av eleverna som tittade och lyssnade. Hon tycker att dagen var bra.
– Då kan man lättare se vad det finns för jobb, säger hon.
Bakom arrangemanget stod Norsjö kommun, Företagarna, Arbetsförmedlingen och Norsjöbygdens företag.