Företagare med hjärtat i skogen – har växt snabbt

Mano Skog AB har under mer än 30 år avverkat skog i Norsjö och Malå. Det rullar på bra och de senaste fyra åren har företaget både fördubblat omsättningen och antalet anställda.

"2022 landar vi nog på närmare 20 miljoner kronor i omsättning så det handlar om en fördubbling på fyra år," säger Tobias Lundmark

"2022 landar vi nog på närmare 20 miljoner kronor i omsättning så det handlar om en fördubbling på fyra år," säger Tobias Lundmark

Foto: Lars Westerlund

Norsjö2023-01-19 18:00

För att öka sin konkurrenskraft började skogsbolagen under 1990--talet outsourca den skogsavverkning som traditionellt sett utförts av dem själva. 

Benny Lundmark, från Fromheden, som tidigare arbetat med avverkning som anställd hos Assi Domän, var en av dem som valde att satsa på ett eget företag. 1989 köpte han, tillsammans med en dåvarande kompanjon, en skördare och en skotare och startade Mano Skog.

undefined
Tobias Lundmark fäller träd i Finnliden.

– Mano står för Malå och Norsjö och det är inom detta geografiska område som vi fortfarande är verksamma, berättar Bennys son Tobias som sedan 2019 är delägare i företaget. 

Genom åren har antalet anställda varierat beroende på orderingången från skogsbolagen.

– Idag arbetar vi i stort sett bara för Sveaskog och SCA och vi har hur mycket jobb som helst, säger Tobias.

undefined
"Planeringen är en nyckelfunktion inte bara för produktiviteten och kvaliteten utan också för att klara högt ställda krav på natur- och kulturhänsyn", säger Tobias Lundmark.

Företaget har två skördare, tre skotare och åtta medarbetare. När Tobias blev delägare hade företaget fyra anställda och omsättningen låg då på cirka 10 miljoner kronor.

– 2022 landar vi nog på närmare 20 miljoner kronor så det handlar om en fördubbling på fyra år. Men då ska man ha i åtanke att kostnaderna för att driva ett företag som vårt skjutit i höjden.

När han kom in som delägare satsade Tobias på att Mano Skog skulle växa rejält och nu tycker han att företaget nått en bra nivå på sin verksamhet.

undefined
För att öka sin konkurrenskraft började skogsbolagen under 1990--talet outsourca den skogsavverkning som traditionellt sett utförts av dem själva.

– Vi måste ju också hinna med jobben som vi tar på oss, men jag vill naturligtvis alltid framåt.

Tobias började i företaget 2006 efter att ha avslutat sin utbildning på Naturbruksgymnasiet i Burträsk.

– I stort sett alla förare som arbetar hos oss har gått den utbildningen och vi tar också emot praktikanter från dem.

Tobias menar att framgången för Mano till stor del handlar om att de kunnat rekrytera duktiga förare och att de blivit vassare vad gäller drivningsplaneringen.

undefined
Mano Skog har idag två skördare, tre skotare och åtta medarbetare.

– Planeringen är en nyckelfunktion inte bara för produktiviteten och kvaliteten utan också för att klara högt ställda krav på natur- och kulturhänsyn.

Han konstaterar att undvika markskador vid avverkning är en av skogsbrukets stora utmaningar. 

– Vi är noga med att minimera skadorna och lägger alltid extra krut på att inte lämna fula sår i naturen.

undefined
Tobias Lundmark är en av delägarna i Mano Skog.

Tobias trivs mycket bra med jobbet.

– När man arbetar i en skogsmaskin måste man tycka om ensamarbete och det gillar jag liksom att lösa alla typer av problem som man ställs inför, avslutar Tobias Lundmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!