Vid Kedträsket finns två populära badplatser. En på den västra delen av sjön i närheten av Bjurträsk och den andra så långt österut man kan komma. Den som ligger vid den östra delen av sjön kallas i folkmun för ”Yttersti”. Här finns Kedträskkojan, där det också går att övernatta, samt omklädningsrum och utedass.
Under de senaste 20 åren är det ingen som skött om badplatsen vid Kedträskkojan där marken och husen ägs av Sveaskog. Men den här sommaren har den ideella föreningen Norsjöbygdens kulturleder tagit på sig att göra detta för Sveaskogs räkning.
– Det är bara 500 meter till vandringsleden Norakammen som vi också arbetar med. Det är många vandrare som passar på att ta sig ett dopp här. Nu ska vi skylta upp ordentligt vid vandringsleden så att ännu fler hittar hit, säger Staffan Hjelte, ordförande i Norsjöbygdens kulturleder.
Norakammen följer åsarna som slingrar sig fram mellan vattenleder från Långträsk till Kvavisträsk via Böle. Föreningen har sett att, förutom traditionella vandrare, även ryttare och mountainbikecyklister börjat använda vandringslederna som finns i Norsjö och Malå.
När Norran kommer på besök håller föreningens medlemmar på att höststäda och fixa till vid badplatsen. Förutom städningen ser de bland annat till så att taket på byggnaderna är i bra skick och fyller på vedförrådet.
– Kojan används ju också flitigt vintertid av skoteråkare, konstaterar Ingemar Brännström som är aktiv i föreningen.
Årets stora satsning har varit att uppföra ytterligare en toalett.
– Utedass för handikappade är sällsynta. Här kan även folk som använder elmoped eller permobil komma sig in då nöden kräver, berättar Sören Westermark, kassör i Norsjöbygdens kulturleder.
Thure Persson, sekreterare i föreningen, tror att den första upplagan av Kedträskkojan byggdes i början av 1900-talet när Domänverket började uppföra kojor av högre standard. Här huserade under arbetsveckan både skogsarbetarna och kockan.
– Dessutom fanns det här ett stall som senare byggts om till omklädningsrum för badgästerna, säger Staffan.
Ytterligare en koja uppfördes åt förmannen som utgjordes av kronojägaren som var chef för ett skogsområde. Inom sin bevakning ansvarade kronojägaren för avverkning, skogsvård, skoglig planering samt viss jakttillsyn.
– På den tiden när de här byggnaderna uppfördes var det verkligen skillnad mellan arbetare och tjänstemän. Vi hoppas i framtiden kunna fixa till kronojägarens koja så att det även går att övernatta där, säger Thure.
För den som inte har lokalkännedom är det svårt att hitta till Kedträskkojan. Trots detta är det alltid mycket folk där varje sommar, utan att det blir alltför trångt.
– Många stammisar kommer med husvagnar och husbilar och även utländska turister hittar hit, säger Ingemar.
– Jag minns speciellt en tysk som i sommar frågade om det var OK att bada i sjön. De har ju inte samma typ av allemansrätt som vi har, inflikar Thure.
Tidigare har det också genomförts scoutläger vid Kedträskkojan och i sommar har företaget Flarken Adventure haft grupper med ungdomar från Frankrike som tältat på området.
– Här är så lugnt och fridfullt. En riktig oas där stressade människor verkligen kan koppla av, avslutar Sören Westermark.