Föräldrar tar strid för barnomsorgen i Gumboda

Neddragningarna inom barnomsorgen i Gumboda väcker oro och bestörtning hos föräldrarna. ”Om man vill locka hit folk och satsa här måste en fungerande barnomsorg vara prioriterad”, säger Sandra Karlsson.

Föräldrar i Gumboda, Kusfors och Svansele med omnejd är kritiska till att personalstyrkan på Humlan har minskats från 3.75 till 2.75 tjänst när verksamheten redan tidigare var pressad. Från vänster Emma Berggren med barnen Jonna och Colin, Maria Hed med sonen Folke, Sandra Karlsson med sonen Algot och Erika Larsson med sonen Sven.

Föräldrar i Gumboda, Kusfors och Svansele med omnejd är kritiska till att personalstyrkan på Humlan har minskats från 3.75 till 2.75 tjänst när verksamheten redan tidigare var pressad. Från vänster Emma Berggren med barnen Jonna och Colin, Maria Hed med sonen Folke, Sandra Karlsson med sonen Algot och Erika Larsson med sonen Sven.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2024-09-06 05:00

I Humlans lokaler i Gumboda erbjuder Norsjö kommun pedagogisk omsorg för barn i förskole- och skolåldern. I dagsläget är 18 barn inskrivna här, varav 11 förskolebarn.

Barnen togs tidigare omhand av tre anställda i barngruppen och en personal som delar sin tid mellan att jobba i barngrupp och i köket.

Men inte nu längre. När en av de anställda i barngruppen nyligen slutade valde kommunen att inte tillsätta tjänsten på nytt.

undefined
Föräldrarna Emma Berggren, Erika Larsson, Maria Hed och Sandra Karlsson samlas runt bordet tillsammans med barnen Colin Berggren, Sven Karlsson, Jonna Berggren, Folke Hed och Algot Karlsson. De vill att kommunen backar bandet och tillsätter en tjänst till.

En neddragning som har väckt oro hos föräldrarna.

De beskriver en verksamhet som redan tidigare varit pressad av snäva scheman och svårigheter att få tag på vikarier. Något som gjort att de på morgonen ofta mötts av sms eller meddelanden om att personal är sjukskriven och att de därför måste hämta sina barn tidigare.

Nu undrar föräldrarna hur det ska gå när organisationen blir ännu mer sårbar.

– Det är inte så lätt att bara fara från jobbet, säger Emma Berggren.

undefined
Maria Hed, Sandra Karlsson och Erika Larsson, här med barnen Folke, Algot och Sven, tycker att neddragningarna inom barnomsorgen rimmar illa med Norsjö kommuns prat om att satsa på det här området.

De oroar sig också för personalen:

– Pedagogerna gör sitt bästa, men de kommer att gå på knäna, säger Erika Larsson.

Sandra Karlsson gör jämförelsen med Norsjö, där hon tidigare bodde och hade sin barnomsorg

Där är det flera avdelningar som samarbetar och kan flytta personal mellan varandra om någon är sjuk.

– Men här stängs det och vi måste vabba. Det hade aldrig hänt i Norsjö, säger Sandra, som ifrågasätter att föräldrarna här betalar samma taxa som i Norsjö, när de inte får samma service.

undefined
Pärlbandsbyarna längs Skellefteälven har pekats ut som ett framtida tillväxtområde av Norsjö kommun, och det är också ett område dit det kommer nya barn. Folke Hed, 4 månader, från Svansele – här i Sandra Karlssons armar – är ett av nytillskotten.

Föräldrarna är kritiska till att neddragningen sker just här. Upptagningsområdet innefattar bland annat de så kallade Pärlbandsbyarna, som har pekats ut som ett tillväxtområde i Norsjö kommuns framtidsplaner, och där det också sker inflyttning.

Tidigare har de ansvariga på kommunen även pratat om att bygga ut Humlan, där det håller på att vara trångbott.

Hur kan man prata om att utveckla när man i verkligheten avvecklar? undrar föräldrarna.

– Om man vill locka hit folk och satsa här måste en fungerande barnomsorg vara prioriterad, säger Sandra, som befarar att det som hänt i sommar bara är första steget:

– Har de tänkt lägga ner här helt och hållet?

undefined
Camilla Hedlund, verksamhetschef utbildning, Norsjö kommun.

Camilla Hedlund, utbildningschef på Norsjö kommun, säger att tjänsten som dragits in har varit en tillfällig utökning som ledningen nu har bedömt inte längre behövs.

– Det sker alltid en bedömning av hur mycket personal vi ska ha beroende på behovet, och just nu är bedömningen att det ska vara ordinarie bemanning. Sedan kan det alltid ändras om det sker förändringar.

Vad gäller vikariesituationen säger hon att kommunen generellt har svårt att få tag på vikarier och att det är extra kännbart i ytterområdena.

Är inte det en anledning att ha lite högre grundbemanning där?

– Vi har generellt en vikarie som kan ambulera runt. Men det kan ju vara fler ställen som har behov samtidigt, så ibland täcker det inte alla ställen, säger Camilla, och tillägger att det finns fler skillnader mellan verksamheterna:

– I Gumboda är det pedagogisk omsorg, vilket kan innebära att verksamheten stängs eller att öppettiderna dras ner. Det gör vi inte på en förskola, det är olika lagstiftningar som styr.

undefined
Humlan i Gumboda var tidigare en förskola, men klassas numera som pedagogisk omsorg. Verksamheten håller till i en ombyggd villa mitt i byn, en fastighet där det nyligen har funnits utbyggnadsplaner.

Vad gäller planerna på att bygga ut Humlan säger Camilla att de, i likhet med många andra investeringar, står stilla på grund av det ekonomiska läget.

Däremot tillbakavisar hon att det här skulle vara första steget mot en nedläggning:

– Det finns inga planer på det, och det har det inte heller gjort i budgetarbetet.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!