En lördagskväll i mars 2020 rasade taket i Tarfalahallen i Kiruna in. Två klättrare befann sig i idrottshallen, men båda klarade sig utan skador. En utredning av Statens haverikommission visade att hallens takkonstruktion, med så kallade underspända takstolar i limträ, i grunden var instabil.
Till följd av takraset uppmanade därför haverikommissionen samtliga kommuner i Sverige att se över om de hade någon hall med liknande takkonstruktion, vilket bland annat lett till att idrottshallar i Umeå stängts då taken måste förstärkas.
I Norsjö har både fotbollshallen och ishallen underspända takstolar i limträ.
– Man har märkt att takstolarna kan vrida sig och bli sneda. Det är inte säkert att man ser det med ögat men om taken blir för tunga finns det en risk att de inte håller för trycket, förklarar Robert Åman.
Konsultfirman Tyréns har haft i uppdrag att undersöka de båda taken och kommit fram till att de behöver förstärkas.
– Det finns egentligen två vägar att gå. Antingen gör man enklare åtgärder, men då klarar inte taket full snölast utan man måste skotta oftare.
Den andra lösningen innebär mer omfattande åtgärder. Taket skulle då kunna klara mer snö, men arbetet är både mer komplicerat – och dyrare.
– Det är en avvägning utifrån kostnad och beräknad livslängd på hallen. Man kommer behöva välja mellan hur mycket det kostar att renovera och hur många skottningstillfällen man kan spara in genom den mer komplicerade lösningen.
På tisdagen presenterade konsultfirman Tyréns sin rapport för kommunstyrelsen.
– Det vi kan konstatera är att det är väldigt komplicerat, säger Mikael Lindfors (S), kommunalråd i Norsjö kommun.
Eftersom det finns liknande problem i hallar över hela Sverige undrade kommunstyrelsen om det kanske finns en lösning som fungerar överallt. De fick då veta att även om taken är lika i konstruktionen har hallarna olika stora problem och måste då också renoveras på olika sätt.
– Det är extremt tråkigt när man står inför sådana här saker. Men vi måste såklart utvärdera ordentligt och se till så taken är säkra och stabila, säger Mikael Lindfors.
Utredningen går nu vidare, nästa steg är att utreda hur mycket snö taken håller för beroende på vilka åtgärder som genomförs. Det ska också räknas ut hur mycket de olika alternativen skulle kosta och hur mycket skottning som behöver genomföras beroende på vilket alternativ man väljer.
I tjänsteskrivelsen till tisdagens sammanträde står det att ”åtgärder bör vidtas snarast möjligt”. Både Robert Åman och Mikael Lindfors säger dock att det inte är troligt att taken renoverats innan vintern.
– Men vi vill få det gjort så fort vi bara kan, säger Robert Åman.
Finns det en reell risk att taken rasar in?
– Risk finns ju alltid om taket blir för tungt.
Men om man håller undan och skottar?
– Då anser jag inte att det finns någon risk.
Konsultfirman Tyréns har också räknat ut hur mycket snö taken klarar av utan ytterligare åtgärder. Därför menar Robert Åman att det är ännu säkrare att vistas i hallarna nu jämfört med tidigare.
– Tidigare visste vi ju inte att det fanns brister i takstolarna, så innan har vi definitivt haft mer tyngd på taken än vad konsulten räknat ut. Nu har vi koll på hur mycket snö taken klarar av och kommer kunna anpassa skottningen efter det.