Flakmoppens vagga stod i Norsjö

I år är det 70-år sedan Manasse Larsson tillverkade den första världsunika flakmopeden i ett litet garage på Kusforsvägen i Norsjö. Verksamheten flyttade efter några år till Värmland och Norsjö Moped är fortfarande ett varumärke som används.

1953 började Norsjö Mekaniska Verkstad tillverka flakmopeder av en typ som blev en förebild för andra fabrikanter.

1953 började Norsjö Mekaniska Verkstad tillverka flakmopeder av en typ som blev en förebild för andra fabrikanter.

Foto: Robert Preusse

Norsjö2023-04-17 09:00

1951 startade 27-årige Manasse Larsson Norsjö Mekaniska Verkstads AB. Hans första produkt var en sparkcykel med varumärket ”Lyckosparken” som var avsedd för äldre personer. Numera syns dessa sparkar främst på sjukhus och inom industrin. 

1953 började företaget tillverka flakmopeder av en typ som blev en förebild för andra fabrikanter, bland annat Nymansverken som senare blev Monark Crescent Bolagen.

undefined
Manasse Larsson var mannen bakom flakmopeden och han utvecklade även sparkcyklar.

Ursprunget var den trehjulig sparkcykeln som Manasse då satte motor på. Norsjö Moped togs emot med öppna armar av marknaden och tillverkningen tog rejäl fart. Redan 1955 valde dock Manasse Larsson att flytta verksamheten till Forshaga i Värmland. 

– Vi har hört två teorier om varför han gjorde det. Den ena gick ut på brist på arbetskraft och den andra är att han kom i konflikt med Norsjö kommun på något sätt, berättar Peter Rodin, försäljnings- och produktchef på Lennartsfors AB, som sedan 2007 tillverkar flakmopederna som fortfarande går under namnet Norsjö Moped.

undefined
Mikael Schwarz och Per Rodin fortsätter att tillverka flakmopeder i Lennartsfors.

Konstruktionen utvecklades successivt för att motsvara kraven som ställdes på ett snabbt, smidigt och framför allt lättparkerat fordon. En fördel med flakmopeden var att den gav låga transportkostnader genom den stora lastkapaciteten tillsammans med låg driftskostnad. Dessutom kunde den framföras av billig arbetskraft ner till 15 år, så kallade schasar.

1961 lanserade Norsjö Mekaniska Verkstad den trehjuliga mopedbilden Norsjö Partner där äldre och rörelsehindrade var målgruppen. Samtidigt började man tillverka flakmoppen Norsjö Packy. 

undefined
Konstruktionen av flakmopeden utvecklades successivt för att motsvara kraven som ställdes på ett snabbt, smidigt och framför allt lättparkerat fordon.

1964 presenterades en uppdaterad version av Norsjö Partner som var täckt. Modellen fick namnet Norsjö Shopper och den liksom Packy kom att tillverkas ända fram till 1994. Norsjö Shopper marknadsfördes 1964 som "slängbil för husmor".

– Bara 40 år gammal avled samma år Manasse Larsson hastigt och till hans efterträdare utsågs disponent Bengt Hägglund, berättar Peter Rodin.

Ytterligare en populär modell var Norsjö Carrier som Norsjö Mekaniska Verkstad tog över från Crescent 1994. 

– Det var en bytesaffär med Crescent som då fick överta produktionen av sparkcyklar som Norsjö Mekaniska Verkstad fortfarande sysslade med, säger Peter.

undefined
I skärgårdarna är flakmopederna ett populärt fordon.

1994 kom Norsjö Mekaniska Verkstad in i den elektriska eran och tog fram sin första elektriska flakmoped. Idag är det enbart elektriskt drivna flakmopeder som tillverkas av Lennartsfors AB. I samma fabrik tillverkas även skogsmaskinen Järnhästen.

– 98 procent av de flakmopeder som vi producerar säljs till distributionsföretag och kommuner i Sverige, berättar Mikael Swartz, vd för Lennartsfors AB.

Han konstaterar att flakmopeder är ett fordon som i stort sett bara finns i Sverige. 

– Det inser man när flakmoped ska översättas till andra språk. Då uppstår alltid problem, säger Mikael och skrattar hjärtligt.

Han konstaterar att flakmopederna fortfarande har en marknad och hos Lennartsfors AB arbetar idag ett 20-tal personer.

undefined
Norsjö Moped säljs idag främst till olika typer av distributionsföretag.

– Det känns bra att vi kan fortsätta producera flakmopeden som är en genuint svensk produkt och som är något av en nationalklenod.

Att de har ett starkt attraktionsvärde märks tydligt på priserna på gamla flakmopeder.

– Speciellt är samlarna intresserade av de som har Sachsmotorer. Jag har sett priser på upp till 100 000 kronor för vissa av de gamla flakmopederna, avslutar Mikael Swartz.

Flakmoped

En flakmoped, även kallad packmoped, lastmoped, transportmoped är en trehjulig typ av moped. Den har ett flak framtill – eller baktill – för att möjliggöra större transporter. De är till exempel vanliga på öar i skärgårdar, där biltrafik inte är tillåten.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!