Fjärrgymnasium kan bli verklighet nästa höst

Fjärrundervisning på hemmaplan för förstaårselever från Norsjö, Malå, Sorsele och Arjeplog som läser vid gymnasiet i Skellefteå. Det kan bli verklighet redan nästa höst. ”Jag tycker att det låter väldigt smart”, säger Jenny Berglund Bolin, som går i nian på Norsjöskolan.

Niondeklassarna Filip Eriksson, Alma Lundgren, Jenny Berglund Bolin, Willy Borell och Philip Lidén ser både fördelar och nackdelar med fjärrundervisning.

Niondeklassarna Filip Eriksson, Alma Lundgren, Jenny Berglund Bolin, Willy Borell och Philip Lidén ser både fördelar och nackdelar med fjärrundervisning.

Foto: Evelina Eriksson

Norsjö2020-10-03 08:00

Förslaget har tagits fram av Skellefteå kommun efter önskemål från inlandskommunerna. Om det genomförs kommer också Skellefteå att bli huvudman för utbildningarna.

Bakgrunden är att elevunderlaget i inlandet har minskat i många år. Något som har lett till att såväl Norsjö gymnasium som den variant med en gymnasiefilial som funnits i Malå lades ned för några år sedan.

Men om det nya samarbetet blir verklighet kommer det alltså åter att bli möjligt att läsa på gymnasiet i de båda inlandskommunerna. Åtminstone under en period för vissa elever.

undefined
Filip Eriksson, Alma Lundgren, Jenny Berglund Bolin och Philip Lidén ska söka in till gymnasiet efter jul.

Rent praktiskt innebär förslaget att de elever som går i årskurs ett och läser ett högskoleförberedande program i Skellefteå har möjlighet att sitta i ett klassrum på hemorten och få fjärrundervisning av en lärare från Skellefteå. Samtidigt ska eleverna få hjälp av en studiehandledare på plats.

Det är politikerna i de berörda kommunerna som har sista ordet och om de säger ja kommer modellen att införas redan nästa höst.

Men klart är att både Erik Lindblom, barn- och utbildningschef i Malå, och Camilla Hedlund, utbildningschef i Norsjö, tycker att det är ett bra förslag.

– Jag ser bara positivt på det, säger Erik Lindblom.

Av tradition har Malåungdomarna gått gymnasiet i både Lycksele, Skellefteå och Arvidsjaur, och som läget är nu är Lycksele den enda gymnasieorten de kan dagpendla till.

undefined
De nationella programmen vid Norsjö gymnasium lades ned för fem år sedan.

Nu kan fler möjligheter öppnas, konstaterar Erik Lindblom:

– Det är inte alla 15- och 16-åringar som är redo att flytta.

Camilla Hedlund är inne på samma linje. Det här kan vara ett bra alternativ för den som vill känna tryggheten i att bo kvar på hemorten ett tag till.

– Sedan kan de som håller på med volleyboll eller andra aktiviteter slippa de långa pendlingsdagarna, säger hon.

Samtidigt betonar både hon och Erik Lindblom att det här är ett erbjudande och inget tvång – den som vill får gå gymnasiet i Skellefteå precis som vanligt.

– Det passar olika människor olika bra, säger Camilla Hedlund.

Vad säger då eleverna? Ja, bland niondeklassarna på Norsjöskolan som Norran träffar är meningarna delade. 

Ingenting för mig, tycker Filip Eriksson.

– Jag tror att jag skulle lära mig sämre om jag inte är där, säger han.

undefined
Jenny Berglund Bolin, Willy Borell och deras kompisar fick prova på fjärrundervisning vid ett test i våras.

Philip Lidén håller med.

– Det är bättre kontroll om man är på skolan. Då lär man sig mer.

Han har tänkt gå fordons- och transportprogrammet i Lycksele och kommer därför inte att få erbjudandet. Så kan det däremot bli för Alma Lundgren och Jenny Berglund Bolin, som funderar på samhälls respektive natur i Skellefteå.

För dem känns det klart intressant.

– Man lär sig bättre när man sitter själv och det är tyst. Det kan också vara bra i coronatider, säger Alma Lundgren.

Jenny Berglund Bolin ser det som ett plus att kunna bo kvar hemma ett år till:

– Då behöver man inte lämna de kompisar som är yngre.

undefined
Erik Lindblom, barn- och utbildningschef i Malå, hoppas att modellen blir verklighet.

Fjärrundervisning på gymnasiet är något som testades i stor skala i samband med coronautbrottet i våras. Den lösning som nu diskuteras i inlandet har ingenting med corona att göra, däremot tror Erik Lindblom att pandemin kan ha snabbat på processen.

– Då tvingades man träna på att vara digital och sköta undervisningen via fjärrlösningar. Det kan ha gjort att kompetensen hos pedagogerna har påskyndats, säger han.

Fakta: Bakgrund

Norsjö gymnasium startade 1994 och har genom åren erbjudit ett flertal nationella program. 2015 lades de nationella programmen ned på grund av elevbrist, det som idag erbjuds är språkintroduktion för nyanlända.

Malå hade i många år en gymnasiefilial i samarbete med Arvidsjaur, där eleverna kunde läsa vissa delar på hemmaplan. Modellen stoppades dock av Skolinspektionen som slog ned på att eleverna hade två huvudmän. Idag erbjuder gymnasiet introduktionsprogram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!