En skola om livet

I veckan är det Psykeveckan och även ett år sedan Livsskolan startade upp i Norsjö. Satsningen gjordes då hälsocentralen såg ett stort behov av hjälp för personer med psykisk ohälsa. Särskilt bland unga kvinnor, där Norsjö är värst drabbat i hela landet.

Evelina pratar mycket om vikten av god sömn. Tyngdtäckte kan vara ett hjälpmedel. Här visar hon ett kedjetäcke, som är precis som det låter, ett täckte med inbyggda kedjor i olika tyngd.

Evelina pratar mycket om vikten av god sömn. Tyngdtäckte kan vara ett hjälpmedel. Här visar hon ett kedjetäcke, som är precis som det låter, ett täckte med inbyggda kedjor i olika tyngd.

Foto: Evelina Eriksson

Norsjö2018-11-09 08:00
undefined
Mindfulness eller medveten närvaro som det också kallas är en röd tråd i Livsskolan. Förutom mindfulness har Birgitta utforskat yoga på egen hand vilket har blivit en viktig del i hennes vardag.

Evelina Olofsson, Rentjärn, jobbar som arbetsterapeut i både Norsjö och Malå. Hon började sin anställning på hälsocentralen i Norsjö under uppstarten av Livsskolan och blev tillfrågad att bli samordnare.

undefined
Evelina pratar mycket om vikten av god sömn. Tyngdtäckte kan vara ett hjälpmedel. Här visar hon ett kedjetäcke, som är precis som det låter, ett täckte med inbyggda kedjor i olika tyngd.

Tillsammans med bland annat en psykolog, en dietist och fysioterapeuter jobbar hon med att hjälpa personer med speciella behov att få verktyg för att klara vardagen.

Klara vardagen

Deltagarna träffas en gång i veckan under åtta veckor. Intaget sker rullande vilket förkortar väntetiden. De får kunskap och verktyg i både teoretiska och fysiska områden. Under tiden finns även möjlighet för individuell behandling vid sidan av, till exempel samtal med en psykolog.

– Vi ser att det räcker ganska långt, berättar Evelina.

Evelina kan hjälpa till med många olika områden. Det kan handla om allt från att sköta sin personliga vård till att utföra sysslor i hemmet. Just nu jobbar hon främst med att förskriva olika typer av hjälpmedel.

Förändring

Behandligen fokuserar mycket på vardagsrevidering. Det handlar om att få ett helhetsperspektiv över sin situation och hur en förändringsprocess kan skapa medvetenhet om hur man själv kan påverka sin vardag i rätt riktning.

undefined
Evelina Olofsson, Malå, har jobbat som arbetsterapeut i Norsjö sedan förra hösten.

En av deltagarna som gått i livsskolan är Birgitta Holmström, Norsjö. För 20 år sedan drabbades hon av utbrändhet och har sedan dess fått kämpa med att hantera stress. Förra hösten kände hon att det var på väg åt fel håll igen och tog då kontakt med hälsocentralen.

Hopp

– De tipsade mig om att livsskolan fanns och jag tänkte "varför inte? Alltid lär man sig något", säger Birgitta.

Jag ser ljust på framtiden, jag känner att jag är på rätt väg. Men man kan alltid utvecklas och lära sig nya saker och måste jobba på det hela tiden. Det är en färskvara, säger hon

– Jag hade behov av att slappna av, få till min ojämna sömn, min mage som hade kraschat och komma igång och motionera.

Hon tycker att upplägget i livsskolan har varit bra och är glad över de verktyg hon har fått med sig.

Hur ser du på framtiden?

– Jag ser ljust på framtiden, jag känner att jag är på rätt väg. Men man kan alltid utvecklas och lära sig nya saker och måste jobba på det hela tiden. Det är en färskvara, säger hon

undefined
Birgitta har känt sig trygg att våga öppna sig och prata om sina problem i gruppen och tycker att Evelina har fått alla att känna sig sedda. Något som hon tycker är jätteviktigt.

Goda resultat

Även personalen hälsocentralen är nöjd med satsningen.

– Resultatet har varit så pass bra att Livsskolan har gått från att vara ett projekt till att vara en del av verksamheten, säger Evelina.

Hon berättar också att andra kommuner har hört av sig och gjort studiebesök.

– Vi ser även en skillnad på sjukskrivningsstatistiken som har minskat sedan starten av livsskolan, berättar Evelina.

Psykeveckan i Norsjö och Malå

Det har varit och är föreläsningar och aktiviteter under hela veckan. Några exempel:

Ullakarin Nyberg som arbetar som bland annat psykiatriker och suicidforskare pratade om självmord och hur man kan hjälpa någon med psykisk ohälsa och självmordstankar (webbförelsning).

Eila Nilsson pratade om att kunna se meningen med livet i både med- och måtgång (Norsjö).

Mats Johansson föreläste om hur är det att ha Adhd som vuxen och hur det påverkar livet (webbföreläsning).

Kan konst vara ett redskap för att berätta det hemska som man varit med om? Det tror iallafall konstnären Wejdan Derky som har gjort det till sin mission (Malå).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!