Elever mötte skolor och arbetsgivare inför gymnasievalet

Vården, industrin, polisen och transportbranschen.
Det är några yrkesområden som eleverna i årskurs 8 och 9 vid Norsjöskolan fick en inblick i under framtidsdagarna.
– Jättebra att man får lära sig mer om vad som finns, tycker Elina Nygren, som går i nian.

Emil Isaksson testar en virtuell brandsläckare under överinseende av Jenny Almstedt och Daniel Alm från räddningstjänsten i Norsjö. ”Vi kanske kan så ett frö hos någon, det saknas alltid folk i räddningstjänsten”, säger Daniel.

Emil Isaksson testar en virtuell brandsläckare under överinseende av Jenny Almstedt och Daniel Alm från räddningstjänsten i Norsjö. ”Vi kanske kan så ett frö hos någon, det saknas alltid folk i räddningstjänsten”, säger Daniel.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2024-10-16 05:00

Nyheten i korthet

  • Elever i årskurs 8 och 9 vid Norsjöskolan fick chansen att möta skolor och arbetsgivare under framtidsdagarna på Medan Folkets hus i Norsjö.
  • De flesta elever som intervjuades hade redan bestämt sig för vilka yrken de är intresserade av, från barnomsorg till medicin och transport.
  • Framtidsdagarna, som finansieras av Tillväxtverket, uppmuntrar eleverna att lära mer om olika yrken och utbildningar inför gymnasievalet.

Inför valet till gymnasiet var det många elever som tog chansen att höra sig för hos de skolor och arbetsgivare som visade upp sig vid den årliga framtidsmässan på Medan Folkets hus i Norsjö.

undefined
Framtidsdagarna riktar sig till årskurs åtta och nio, och även till SFI-eleverna. Måndagens mässa lockade ett 15-tal utställare, sedan fortsatte evenemanget med arbetsplatsbesök på tisdagen.

En sak som stack ut i år var att så många av niondeklassarna som Norran pratade med redan har bestämt sig.

Elina Nygren tänker söka in till barn- och fritidsprogrammet vid Baldergymnasiet i Skellefteå.

– Jag gillar att jobba med barn och vill jobba inom barnomsorgen. Det har jag varit säker på ganska länge, säger hon.

undefined
Elina Nygren och Molly Åman Bjuhr gick runt bland montrarna och pratade med folk och provade på olika saker. Även om båda har bestämt sig för vad de ska välja tycker de att det är bra att ha en sådan här dag.

Molly Åman Bjuhr ska också söka in till Baldergymnasiet, men till naturvetenskapsprogrammet. Hon känner sig också säker på vad hon vill bli.

– Jag vill jobba som läkare. Det har jag velat bli länge, berättar hon.

Anton Holm svävar inte heller på målet:

– Jag tänker gå fordons och transport. Jag vill bli chaufför, säger han.

undefined
Hani Antonios, Extena, visar och instruerar plastsvetsning för Anton Holm i årskurs nio innan Anton själv får prova på. ”Det är roligt att vara här och få lära sig mer”, tycker han.

Även om de redan har bestämt sig är de överens om att framtidsdagarna behövs. Det är alltid värdefullt att få lära sig mer, konstaterar de.

De utställare som Norran pratade med tycker också att det är ett bra tillfälle att visa upp sig. Hani Antonios stod i Extenas monter och demonstrerade och lät eleverna prova på hur det är att svetsa i plast.

– Vi vill att ungdomarna ska få upp ögonen för plastindustrin, säger han.

undefined
Maria Jaconelli och Leena Grenvall representerade Skellefteå kommuns gymnasieskolor. De upplevde också att många var ganska säkra på vad de vill gå. ”Artiga och trevliga elever med många frågor”, var deras omdöme om besökarna.

Att eleverna praktiskt får prova på olika saker är en detalj som har utvecklats under de år som mässan har genomförts i Norsjö. Det berättar Jessica Holmström, näringslivsutvecklare vid Norsjö kommun. 

– Det ska hända något i montern. Det har blivit bättre år för år. Sedan är det roligt att vi har ett så stort engagemang från gymnasieskolorna i Skellefteå och Lycksele, säger hon.

undefined
Minnesmästaren Jonas Von Essen höll en föreläsning där han med humor och glimten i ögat gav handfasta tips på hur man kan förbättra sitt minne.

Måndagens mässa avslutades med en föreläsning där minneskonstnären Jonas Von Essen delade med sig av några tips. Han är flerfaldig världsmästare i minne, och har även blivit känd genom tv-framträdanden i bland annat Talang, Muren och Jeopardy.

Framtidsdagarna fortsatte på tisdagen, med arbetsplatsbesök hos olika arbetsgivare.

– Vi vill visa på den bredd som finns, säger Jessica Holmström.

undefined
Vården är ett område som behöver mer folk, därför var det rätt givet att de tog chansen att visa upp sig under framtidsdagarna i Norsjö.

Framtidsdagarna är ett samarrangemang mellan företagarföreningarna, skolan och kommunens avdelning för näringsliv och samhälle. Satsningen finansieras med statsbidrag från Tillväxtverket, de så kallade 1,76-medlen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!