En hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion. Det är vad Sveriges livsmedelsstrategi ska jobba mot till 2030. Ett sätt att jobba mot det är att skapa kunskap om ämnet. Därför får flera högstadieskolor i Västerbotten lokal mat i skolan för att sedan diskutera produktionen.
– Det är ett arrangemang inom projektet Matkompassen, Länsstyrelsens projekt för lokal mat och livsmedelsstrategi, säger Stina Fernerud, projektledare för Matkompassen, och fortsätter:
– En del i projektet är att öka kunskapen kring lokal mat hos våra länsinvånare och en annan är att man försöker locka fler unga till branschen. Då tänkte vi att kombinationen mellan att få kunskap och att få smaka på maten är en bra idé. Så vi skickade ut en förfrågan och tolv av femton kommuner hakade på, vilket vi är jätteglada över.
Initiativet, som är en del av SEE hållbarhetsvecka, är viktiga för framtidens matproduktion, menar Fernerud, då det kan intressera de yngre generationerna för ämnet.
– Om Västerbotten vill bli självförsörjande på mat så måste vi köpa den här maten i vår vardag. De som jobbar med matproduktion i länet måste känna att vi efterfrågar den här maten så de kan satsa och få sin verksamhet lönsam. Allt hänger ju ihop. Börjar efterfrågan öka, då får man ju framtidstro och vågar satsa på sitt företag, säger hon.
En av de skolor som serverar lokal mat är Norsjöskolan. Under måndagen bestod lunchen av lokalproducerat, vilket följdes med diskussioner i klassrummet om vikten av matens ursprung.
– Det är viktigt att barn och elever får veta vad vi har för tillgångar i vår närmiljö. Det handlar om allt från mat till skog och gruvnäring, säger rektorn Anette Lidén.
Vad tror du att det kan få för effekter?
– Att eleverna blir mer uppmärksamma på var maten kommer från. Att man faktiskt samtalar om vad det är för råvaror vi har att använda oss av.
Stina Fernerud hoppas också att arrangemanget startar en diskussion.
– Vi hoppas att det här ska generera ett intresse, både diskussioner i skolan och hemma vid middagsbordet, att man börjar fundera lite över var maten faktiskt kommer ifrån. Jag tror det är viktigt att så ett frö, helt enkelt.