Den 25 september gick hustillverkaren Grön Bo Produktion i Bjurträsk, Norsjö, i konkurs.
Sedan dess har fabriken stått tom och kallställd, och nu är frågan vad som ska hända med den enorma industrifastigheten. En fråga som blir alltmer akut för varje dag som går.
Kommer fabriken att frysa sönder när vintern kopplar sitt grepp? Och hur mycket snö tål taket innan det rasar in?
De bybor som Norran pratar med är oroliga.
– Fabriken kommer att fara illa om inget händer. Då blir det svårt att få igång något här igen, säger en.
– Här finns det en potentiell chans att skapa många arbetstillfällen. Om byggnaden förstörs finns ingen chans, säger en annan.
Fabriken ligger mitt i Bjurträsk och har i många år varit en livsnerv i byn och en grundbult i kommunens näringsliv.
Framförallt är det fönstertillverkningen som har satt fabriken på kartan, men sedan 2018 har det i stället producerats ekologiska flerfamiljshus här.
– Det skulle vara en katastrof om den bara lämnas vind för våg, säger en av de boende i Bjurträsk.
För att dra sitt strå till stacken har byaföreningen meddelat fastighetsägarna att de är beredda att hjälpa till med att varmhålla lokalerna. I princip kostnadsfritt, om det skulle krävas.
Bland dem finns både kunnande och maskiner, och om det behövs spån till flispannan har de förklarat sig villiga att sälja av utrustning från fabriken för att få råd med inköpen.
– Men vi får inget svar, berättar en bybo.
Vad som komplicerar saken är att flera aktörer är inblandade.
Det var Mattias Henrikssons och Anders Erikssons företag Ecopart som köpte fabriken 2016. Ett par år senare startades tillverkningen av huskomponenter till Grönbo, ett annat av de båda ägarnas bolag.
2022 fick fabriken en ny delägare i Vernum Fastigheter AB med fastighetsmännen Fredrik Lindberg och Jan-Åke Glommen i spetsen. Vernum hade redan från start varit en viktig beställare och samarbetspartner, och nu hade bolaget förvärvat 40 procent av aktierna.
Hösten 2023 kom beskedet att Muna AB hade gått i konkurs. Muna var ännu ett av Mattias Henrikssons och Anders Erikssons bolag, och det bolag som hade drivit husfabriken i Bjurträsk.
Produktionen berördes dock inte, eftersom verksamheten vid det laget hade flyttats över till Grön Bo Produktion AB – ett bolag där såväl Mattias Henriksson och Anders Eriksson som Fredrik Lindberg och Jan-Åke Glommen var verksamma.
Men även det bolaget fick snart ekonomiska problem. I april i år ställde de in betalningarna och ansökte om företagsrekonstruktion, och för drygt en månad sedan kom det definitiva beskedet: Grön Bo Produktion AB har gått i konkurs.
Konkursen omfattar dock inte själva fastigheten. Den ägs av Norsjö Fastigheter AB – ett bolag under Vernum Fastigheter – där Fredrik Lindberg och Jan-Åke Glommen är delägare tillsammans med ytterligare en person.
Det handlar om Rutger Arnhult, en välkänd fastighetsmiljardär som flera gånger har utsetts till en av branschens allra mäktigaste i Sverige.
Pengar för att varmhålla lokalerna saknas alltså inte. Men trots det har byborna ännu inte fått något besked från ägarna om vad de tänker göra med byggnaden.
Vad som ytterligare spär på deras frustration är att varmhållning av fastigheten vore en förhållandevis billig lösning, jämfört med att låta den förstöras.
– Då måste den rivas och saneras på ett seriöst sätt. Det kostar mångmiljonbelopp, säger en bybo.
Norran har sökt företrädare för Norsjö Fastigheter AB både via telefon, mejl och sms, men utan att få svar.
Vad gäller Mattias Henriksson och Anders Eriksson uppgav de för Norran direkt efter Grönbo Produktions konkurs att de planerade att starta om verksamheten i Bjurträsk i ett helt nytt bolag.
Det vidhåller de fortfarande.
– Vi har för avsikt att få fabriken i vår besittning igen men förhandlingarna är inte slutförda, säger Mattias Henriksson.
När kan de tänkas vara klara?
– Vi jobbar så snabbt vi kan, det är bråttom av många olika anledningar. Men det är komplicerad materia, så det kommer nog att ta några veckor till.
Mattias Henriksson säger att han delar bybornas oro för att fastigheten ska förstöras. Men det betyder inte att han och Anders Eriksson kommer att gå in och försöka rädda den i dagsläget:
– Vi har inte möjlighet att ta ansvar för fastigheten nu. Vi äger den inte och har egentligen ingenting med den att göra just idag. Förhoppningen är att vi ska få fastigheten i vår besittning igen, men vi kan ingenting göra förrän vi är där, säger Mattias Henriksson och tillägger:
– Det är en alldeles för omfattande insats att hålla den varm. Det är upp till fastighetsägaren idag.
Konkursförvaltare efter Grön Bo Produktions konkurs är Jan Erik Jonasson. Han berättar att det pågår ett anbudsförfarande och att bud som kan tänkas säkra arbetstillfällen i kommunen kommer att prioriteras.
Om han inte får in några sådana bud kommer han i stället att sälja ut de maskiner som finns.
Men eftersom det är ett annat bolag som äger fastigheten agerar han inte i lokalfrågan.
– Det kan jag inte göra, säger Jan Erik Jonasson och fortsätter:
– Jag har inte velat plocka bort maskiner och sånt, eftersom hyresvärden har haft ett intresse av att ha dem kvar för att hitta en ny tillverkare på plats. Men jag har ingenting med lokalen att göra och kan inte påverka hur den frågan hanteras.
Kommunalrådet Mikael Lindfors uppger att Norsjö kommun för en dialog med fastighetsägarna och att även kommunen har uttryckt sin oro till fastighetsbolaget.
Kan det bli aktuellt att kommunen går in och varmhåller fabriken?
– Nej. Vi äger inte fastigheten, det måste fastighetsägaren lösa.
Fakta: Historik
Fabriken i Bjurträsk startades redan 1908 som Erikssons Träindustrier (senare Etri) av bröderna Josef och David Eriksson.
Genom åren har det skett fönstertillverkning i fabriken i olika namn och med olika ägare, bland annat Etri, Elitfönster och Norsjöfönster.
Som mest arbetade drygt 200 personer med fönstertillverkning i Bjurträsk.
Den sista fönstertillverkaren på orten var Inwido, som drev fabriken mellan 2006 och 2015. Året efter tog Ecopart/Grönbo över.