I skrivelsen skriver personen bland annat att fastighetsägarna anlagt gräsmatta inom strandskyddat område, huggit ner två träd på kommunens mark och tagit bort ett vindskydd och en grillring utan tillstånd från markförvaltaren.
Personen skriver också att fastighetsägarna satt upp en skylt om att området är privat och att de ”skickat iväg folk” som vill vistas där.
En tid efter skrivelsen inkom ett svar från fastighetsägarna. Där skriver de bland annat att de upplever att ”merparten av det som skrivs är rena felaktigheter och tomt skvaller”.
De skriver att de tidigare fastighetsägarna uppgett att de fick godkänt av Norsjö kommun att anlägga en gräsmatta på kommunens mark. Sedan inflytten har de nya fastighetsägarna sått nytt gräs och i samband med det bad de några att inte gå på de nysådda ytorna. ”Vi fick då motta en rad svordomar viket kändes ganska otacksamt efter allt arbete vi lagt ned”, skriver de. De tillägger också att flera andra fastighetsägare sått gräs på kommunens mark.
Fastighetsägarna medger att de fällt ett träd, ”inte två”, på kommunens mark eftersom trädet riskerade att falla, men att de fick godkännande av kommunen att göra det. De medger också att de tog bort vindskyddet eftersom det stundtals blivit ett ”festtillhåll där folk träffas för regelrätta fylleslag med allt vad som följer”. De skriver att samfälligheten som förvaltar marken hade gett sitt godkännande om att vindskyddet fick tas bort, men att markförvaltaren inte längre står vid sitt ord om att tillståndet getts.
När Norran tar kontakt med samfälligheten bekräftas det att fastighetsägarna tagit kontakt med ordföranden innan vindskyddet flyttades. Däremot har man inte gett något godkännande, av anledningen att de inte vet om det är deras beslut att fatta.
– Vi känner inte till när vindskyddet sattes upp och därför vet vi inte heller vems det är, det ville vi försöka ta reda på. Vi råder inte över saken och sade därför att vi inte kan ta ett beslut i frågan, säger en person inom samfälligheten.
Fastighetsägarna skriver också att de avvisat ett par personer som fotograferat huset och ägodelar på tomten samt personer som använt tomten som en ”allmän plats att cykla, rasta hundar på, vända bilar och/eller vistas på”. De skriver att de därför satt upp en skylt om att tomten är privat område, men att de aldrig avvisat någon från den kommunala marken.
På senaste miljö- och byggnämnaden togs ett ärende upp gällande skrivelserna. Där slår nämnden fast att marken mellan fastigheten och Norsjön är ”ianspråktagen på ett sådant sätt att den uppfattas som privatiserad, vilket påverkar det allmänna friluftslivets tillgång till stranden negativt”. Nämnden kan bara yttra sig om kommunens mark i anslutning till fastigheten och har inget med vindskyddsfrågan att göra.
Nämnden rekommenderar fastighetsägarna att sluta göra sådant som kan uppfattas privatiserande, exempelvis gräsklippning eller skyltning, utanför sin egen fastighet.
– Vi är inte ute efter att straffa någon utan att tillrättavisa, säger Sam Venngren (S), ordförande i miljö- och byggnämnden.
Han hoppas att problemen inte kommer fortsätta framöver.
– Om inte verksamheten upphör blir det ett helt annat tonläge, men det behövs förhoppningsvis inte. Vi har varit tydliga med vad som gäller, säger Sam Venngren.