Dyrt och krångligt när Filip skulle låna till bygget

När Filip Forsberg skulle bygga ett hus strax utanför Norsjö fick han visserligen låna pengar. Men till högre ränta och med sämre villkor än om han byggt mer stadsnära. ”De borde underlätta för alla som vill åstadkomma något och fortsätta bo så här”, säger han.

Filip Forsberg ägnar många timmar åt att bygga på stugan vid Byssviken, Norsjö. Det allra mesta gör han själv, men ibland får han även hjälp av kompisar.

Filip Forsberg ägnar många timmar åt att bygga på stugan vid Byssviken, Norsjö. Det allra mesta gör han själv, men ibland får han även hjälp av kompisar.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2022-04-08 06:00

Filip Forsberg är 29 år, bor i Norsjö och arbetar vid Bolidens gruva i Kankberg. Här vill han bo och leva då han gillar att fiska, jaga, köra skoter och ägna sig åt olika projekt.

Just nu är det särskilt ett projekt som tar mycket av hans tid: att bygga en stuga på 90 kvadratmeter vid Byssviken, strax utanför Norsjö samhälle.

Filip Forsberg berättar att han köpte tomten i februari i fjol, göt plattan före semestern och planerar att flytta in i sommar.

Han gör det allra mesta själv, men tar även hjälp av vänner som sitter inne med specialkompetens. Till exempel har kompisar som jobbar på Norsjö Betong hjälpt till med betongplattan.

– Det är kul att bygga själv. Då får man skapa utifrån sina egna idéer.

Orsaken till att han valde att bygga nytt är att det har blivit svårt att få tag på hus i och omkring Norsjö. Det är inte många hus som bjuds ut till försäljning och de som kommer ut blir allt dyrare.

Den bästa chansen att få tag på något är därför via tidiga kontakter.

– Det är bostadsbrist, konstaterar Filip Forsberg.

Till saken hör också att han vill bo nära samhället, men en liten bit utanför. Och att han valde att bygga vid Norsjöns strand beror inte bara på läget och utsikten – då finns det även större möjligheter att en dag få tillbaka de pengar han satsar.

Ändå har Filip Forsberg känt av skillnaden mellan att låna till ett bygge i inlandet och vid kusten.

Han hade visserligen inga problem att få ett lån. Däremot blev det inget vanligt bostadslån, utan ett så kallat blancolån – ett lån utan säkerhet med högre ränta.

Orsaken är att ett hus som sätts upp i inlandet inte bedöms ha något större marknadsvärde.

Det är inget som den som bygger i eller omkring en stad behöver ställas inför.

– På jobbet var det en som skulle bygga i Skellefteå och för honom var det inga bekymmer alls att låna fem miljoner, berättar Filip Forsberg.

Han har hört sig för hos flera banker och fått ungefär samma svar överallt. Han tycker inte heller att någon skugga ska falla på de lokala bankerna. De har sina regler som de måste följa.

Däremot tycker han att det känns fel att skillnaderna mellan stad och land är så enormt stora:

– Det finns inget stopp på hur mycket Skellefteå växer. Och här är vi fortfarande bakbundna.

Samtidigt kan han glädjas åt att han är på god väg att fullfölja sitt husbygge. Det är längre än vad många andra kommer.

– Jag har flera kompisar som har påbörjat, sedan har det stannat av när de har köpt tomten. Reglerna har satt käppar i hjulet, då har det inte blivit något bygge, säger Filip Forsberg, som önskar att det fanns bättre förutsättningar för dem som vill bygga och satsa på en framtid i inlandet:

– Man vill ju att det ska kunna växa där man bor.

För en del som vill sätta upp en stuga på sådana här platser är svårigheterna att få bygglov ett hinder. Men så var det inte för honom.

Däremot stötte han på patrull när han skulle dra in vatten och avlopp, då ledningsnätet inte har tillräcklig kapacitet.

Det tycker han känns bakvänt, då det ständigt pratas om landsbygdsutveckling. Liksom svårigheterna att få finansiering på någorlunda lika villkor.

– De behöver bjuda till uppifrån om det ska blomstra, säger Filip Forsberg.

Läget på bostadsmarknaden

Bostadsmarknadsanalysen för Västerbotten 2021 visar att sex av femton kommuner bedömer att de har ett underskott på bostäder: Umeå, Skellefteå, Robertsfors, Norsjö, Vännäs och Nordmaling. 

Sex kommuner, däribland Malå, uppger att det råder balans medan tre bedömer att de har ett bostadsöverskott.

Liksom tidigare år upplever kommunerna att det som främst begränsar bostadsbyggandet är svårigheter för privatpersoner att få lån. Tio kommuner uppger att det är en begränsande faktor.

Källa: Boverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!