Digitala stadsvandringar nytt grepp i Norsjö

Hur genomför man en medborgardialog om översiktsplanen när folk ska undvika att träffas? I Norsjö och Bastuträsk heter lösningen digitala stadsvandringar.

En av de första filmerna som har lagts ut visar Storgatan i Norsjö. Fler kommer att läggas ut inom den närmaste tiden.

En av de första filmerna som har lagts ut visar Storgatan i Norsjö. Fler kommer att läggas ut inom den närmaste tiden.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2020-05-12 18:00

Varje kommun ska ha en översiktsplan som talar om hur olika mark- och vattenområden ska användas i framtiden: vilka områden får bebyggas, vad får i så fall byggas där och vilka delar bör skyddas och bevaras?

Att ändra eller ta fram en ny översiktsplan är en stor process, där de som bor i området och andra berörda ska få tycka till. Något som alltmer sker via så kallade medborgardialoger.

Oftast innebär det att det hålls möten eller att man går runt i grupper och tittar. Om det är ett större område som ska inspekteras kan det även handla om att anordna bussturer.

Men det fungerar inte i dessa coronatider. Därför har Norsjö kommun valt en modell med digitala stadsvandringar som visas på hemsidan och Facebooksidan.

– Nöden är uppfinningarnas moder. Vi ville hitta ett sätt att göra det här och slippa skjuta upp alltihop. Det var ur den diskussionen idén föddes, berättar Ingrid Ejderud Nygren, utvecklingsstrateg på Norsjö kommun.

De första filmerna visar olika delar av Norsjö samhälle och Bastuträsk, där en fördjupad översiktsplan ska tas fram. Till varje film hör även ett litet frågeformulär med några öppna frågor.

Filmerna kommer att ligga ute till och med den 21 juni, vilket också är sista dagen att tycka till om Norsjö och Bastuträsk samhälle.

Övriga delar av kommunen kommer att avhandlas efter sommaren. Men hur den medborgardialogen ska se ut är inte klart.

– Vi börjar med de största orterna. Sedan får vi se hur vi går vidare efter sommaren. Det beror på coronaläget. Antingen blir det mer digitalt eller så har vi hamnat i en situation där vi kan träffas, säger Ingrid Ejderud Nygren.

Hon säger också att det är viktigt att dra lärdomar av de första digitala stadsvandringarna: Har folk från alla grupper tyckt till? Yngre, äldre, yrkesverksamma, företagare, är det någon grupp som saknas?

– I så fall kan vi behöva gå ut med en riktad insats för att nå dem.

Förutom medborgardialogen ska kommunen även samla in fakta och synpunkter på andra håll. Bland annat ska en miljökonsekvensbeskrivning tas fram med hjälp av konsultstöd.

Sedan ska allt bakas ihop till ett planförslag, som ställs ut för fler synpunkter. Därefter ska översiktsplanen klubbas av kommunfullmäktige.

– Alla underlag ska tas fram under 2020, sedan går det vidare mot beslut 2021, säger Ingrid Ejderud Nygren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!