Dåligt med jämställdheten hos företagen i Västerbotten

Både när det gäller kvinnor som vd:ar och som styrelseordförande i företag är det magert i Västerbotten.
Det visar en kartläggning som Almi gjort.
– Skulle vara bra med fler kvinnor i ledande positioner, säger Laila Olofsson, vd för städbolaget Wikk i Norsjö.

"I nätverken som vänder sig till kvinnliga företagare är de flesta vd:arna egenföretagare och inte så många är externa vd:ar i bolag", säger Laila Olofsson.

"I nätverken som vänder sig till kvinnliga företagare är de flesta vd:arna egenföretagare och inte så många är externa vd:ar i bolag", säger Laila Olofsson.

Foto: Lars Westerlund

Norsjö2025-03-06 07:30

Nyheten i korthet

  • Enligt en undersökning av Almi är jämställdheten låg bland företagen i Västerbotten, med endast 11% kvinnliga VD:ar och styrelseordföranden.
  • Västerbotten och Östergötland ligger näst sist i kartläggningen, med Jönköping på sista plats med 10% kvinnliga VD:ar.
  • Laila Olofsson, VD för städbolaget Wikk i Norsjö, tror att gamla könsstereotyper kan vara en orsak till den låga representationen av kvinnor i ledande befattningar.

Almis styrelsekartläggning 2025 är inte speciellt upplyftande när det gäller jämställdheten bland företagen i Västerbotten.  I Västerbotten är i år andelen kvinnor som vd i företag bara 11 procent. Det är till och med en minskning med en procent jämfört med förra året. I riket handlar det i snitt om 15 procent. Västerbotten och Östergötland ligger näst sist i kartläggningen och bara Jönköping har med 10 procent en mindre andel vd:ar.

En av de kvinnor som arbetar som vd i Västerbotten är Laila Olofsson, som driver städbolaget Wikk i Norsjö med 26 anställda. 2011 lämnade hon ett jobb inom vården för att börja arbeta med administration och som städare hos städföretaget Wikk som startats 2007 av Bastuträskborna Kajsa och Katarzyna Wikström. Året därpå blev hon delägare i Wikk och sedan 2018 är Laila vd i bolaget som förutom städning även driver Norsjö Gästgiveri.

Hon har ofta funderat över varför så få kvinnor är vd:ar.

undefined
I Västerbotten är andelen jämställda företag 15 procent- en minskning med en procent. Rikssnittet är 16 procent.

– Jag vet egentligen inte varför det är så. Kanske är det så enkelt att det handlar om gamla könsstereotyper som säger att det är män som ska ha de ledande befattningarna. Tyvärr har vi nog inte kommit längre, säger Laila.

Hon sitter i styrelsen för Norsjöbygdens Företagare och är även med i nätverket Business Lady som drivs av Region 10.

– I nätverken som vänder sig till kvinnliga företagare är de flesta vd:arna egenföretagare och inte så många är externa vd:ar i bolag. Skulle vara bra med fler kvinnor i ledande positioner, konstaterar Laila.

11 procent är det också som gäller med kvinnor som styrelseordföranden i Västerbotten, vilket är samma siffra som 2024.  Detta är också nära botten. 11 procent har också Blekinge och Kalmar och i botten återfinns även här Jönköping. Den här gången med 9 procent.

Wikk har en styrelse med tre ledamöter, där alla tre är delägare men bara Laila arbetar operativt i företaget. 

undefined
"Vi har en lång bit kvar innan vi når mer jämställdhet i styrelserummen, säger Fredric Genberg.

– Vi är då två kvinnor, jag och Katarzyna Wikström och en man, Jerry Wikström, som är ordförande. 

När det gäller andelen kvinnor som ledamöter i styrelser handlar det i Västerbotten om 19 procent, vilket är samma andel som 2024. Här ligger rikssnittet nu på 21 procent.

I Västerbotten finns det en kvinna som ledamot i styrelsen i 39 procent av företagen, vilket är samma nivå som 2024. I riket handlar det om 42 procent.

I Västerbotten är andelen jämställda företag 15 procent- en minskning med en procent. Rikssnittet är 16 procent.

– Vi har en lång bit kvar innan vi når mer jämställdhet i styrelserummen, kommenterar Fredric Genberg, vd på Almi Nord i ett pressmeddelande.

undefined
11 procent är det som gäller med kvinnor som styrelseordföranden i Västerbotten, vilket är samma siffra som 2024.

I förordet till rapporten konstaterar Anna Lundmark Lundbergh, vd på Almi Värmland, att i Sverige har det sedan förra året varit rekordlåg ökning av antalet företag och styrelseledamöter och att man inte ser större förändringar i jämställdheten i små och medelstora företag. 

”Många ägare väljer att inte använda sina styrelser för att jobba strategiskt med företagets tillväxt. Utvecklingen går mycket sakta trots att både forskning och erfarenheter visar att företag med jämställda, aktiva styrelser har bättre tillväxt”, skriver hon.

De aktiebolag som omfattas av Almis undersökning omsätter minst fem miljoner kronor och/eller har minst fem anställda.

I Sveriges börsbolag ser det annorlunda ut. I årets rapport från Pwc konstateras att 37 procent att antalet styrelseledamöter är kvinnor, alltså inte långt från definitionen jämställd representation som är 40/60.

Styrelsekartläggningen

Almis styrelsekartläggningen presenteras i år för tionde gången. Första mätningen gjordes 2013. Statistiken inhämtats från UC i december månad 2024 och baseras på senast tillgängliga nyckeltal från respektive företag. Statistiken avser bolag med minst fem miljoner i omsättning och/eller minst fem anställda som har minst två ledamöter i styrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!