Cykelboom och cykelbrist i pandemins spår

Det ökade intresset för cykling och problem med leveranserna har gjort att cyklar har blivit en bristvara. ”Redan i fjol var det jättestor efterfrågan och nu är det svårt att få tag på reservdelar också”, säger Ulrika Bjursell, cykelhandlare i Norsjö.

Ulrika Bjursell hade fullt upp när butiken öppnade för säsongen. Företaget utför även service och reparationer av cyklar, det är också en del som har ökat sedan pandemin slog till.

Ulrika Bjursell hade fullt upp när butiken öppnade för säsongen. Företaget utför även service och reparationer av cyklar, det är också en del som har ökat sedan pandemin slog till.

Foto: Evelina Eriksson

Norsjö2021-04-13 07:30

På torsdagskvällen öppnade cykelbutiken PU´s i norr i Norsjö för säsongen. Men för ägarna Peder Karlsson och Ulrika Bjursell var det en skakig och oviss väntan innan de kunde slå upp portarna: skulle de få de cyklar de hade beställt?

På grund av pandemin har det nämligen varit stora problem med leveranserna, något som drabbat cykelhandlare i hela Sverige.

undefined
Under pandemin är det många som har bytt ut de traditionella semesterresorna mot hemester och utflykter på hemmaplan. Det märks på cykelförsäljningen.

– Vi har lagt en order och nu har vi fått den första leveransen. Men de kan inte ge något besked om när resten kommer, säger Ulrika.

Hon och Peder berättar att det var svårt att få tag på cyklar redan i fjol. Vad som har tillkommit i år är att det även är brist på växlar och andra reservdelar.

– När vi skulle göra en beställning på reservdelar fick vi vända oss till fyra, fem leverantörer för att hitta det vi behövde. Vi är ändå inte så stora, då förstår man att de riktigt stora har jätteproblem, säger Peder.

undefined
”Att cyklar säljs för 30 000-50 000 kronor är inte ovanligt idag. Så är det även i Norsjö”, säger Peder Karlsson, PU´s i norr.

Orsaken till leveransproblemen är nedstängningarna och containerbristen på grund av covid-19. Samtidigt har pandemin lett till en kraftigt ökad efterfrågan på cyklar, då det har blivit populärare att vistas ute och göra utflykter på hemmaplan.

Ulrika berättar att försäljningen av barncyklar ligger på ungefär samma nivå som förr. Däremot har efterfrågan ökat kraftigt bland personer i yngre medelåldern och uppåt:

– För dem som är kring 30 och uppåt är det mycket mountainbike, citybike och lite mer motionsmässiga cyklar. Om man är lite äldre, i pensionsåldern, är det ofta elcyklar som gäller.

Och det beror på corona?

– Så här var det inte före pandemin. En del har bokat utlandsresor som inte blivit av, då köper man fina cyklar i stället. Jag upplever att det är corona.

undefined
Jesper Nilsson och mamma Maria hängde på låset och belönades med en ny cykel, en present till Jesper på tolvårsdagen.

En som hängde på låset när butiken öppnade var Maria Nilsson. Hon är väl medveten om cykelbristen och ville därför försäkra sig om att hitta det hon sökte: en födelsedagspresent till sonen Jesper, som fyller tolv om bara några dagar.

Maria berättar att familjen alltid har tyckt om att cykla. Bland annat brukar de vara med på det årligt återkommande Norsjön runt.

Efter en snabb koll och en liten provtur blev det en ny svart cykel av märket Giant.

– Det är kul att cykla. Sedan måste man ta sig till och från skolan och till fotbollsträningar och kompisar, säger Jesper.

En annan som känt av cykelbristen är Linda Andersson. Hon hade egentligen tänkt köpa en ny cykel redan i fjol, men fick inte tag på någon. Därför ville hon vara ute i tid den här gången.

undefined
Linda Andersson är på jakt efter en ny cykel, då hennes gamla från Biltema har gett upp. Hon hade tänkt köpa en redan i fjol, men fick inte tag på någon.

Linda berättar att hon numera cyklar året om, i ur och skur. Framförallt för att ta sig till och från jobbet.

– I stället för att hyra en motorvärmarstolpe av Norsjö kommun la jag pengarna på dubbade vinterdäck. Det kändes mer värt.

Systrarna Siri och Irma Öström har redan fått nya cyklar och besökte butiken för att titta på hjälmar. De hittade inte vad de sökte den här gången, men skulle återkomma när lagret fyllts på.

– Vi cyklar mest till skolan och till kompisar. Det är ett bra sätt att ta sig fram, säger Irma.

Det är hon långt ifrån ensam om att tycka. Utifrån det, och det rådande läget, har Ulrika Bjursell ett råd till potentiella köpare: fundera inte för länge.

– Om du hittar en cykel som du känner för så köp. Det kan komma loss fler, men det kan också vara det som finns.

Så vårrustar du din cykel

* Tvätta cykeln med ljummet vatten och en borste.

* Kolla belysning och reflexer.

* Kolla att bromsarna fungerar och att styret inte sitter löst.

* Dra åt alla muttrar och skruvar.

* Rengör kedjan och torka av med en trasa. Olja sedan in kedjan och kolla så att den är lagom spänd, den ska inte gå att dra mer än en centimeter upp eller ner.

* Pumpa däcken.

* Om hjulet är skevt, om växlarna hoppar eller om bromsarna tar dåligt – lämna in cykeln hos cykelfackhandlare för service.

Källa: Svensk cykling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!