Coronapandemin slår hårt mot många företag. Men den slår också olika.
Till exempel drabbas besöksnäringen, hotell och restauranger väldigt hårt, vilket har lett till omfattande varsel och permitteringar.
Samtidigt finns det branscher som tuffar på. Där kan det i stället bli brist på personal, när krassliga anställda måste stanna hemma.
Det har lett till att företagarna i Norsjö har bildat bemanningsgrupper på Facebook och startat flera samarbeten.
Norsjöföretagare bildar bemanningsgruppEtt exempel är att hustillverkaren Ecopart i Bjurträsk från och med i veckan har anställt tre personer från Svansele Vildmarkscenter.
Ecopart har fullt upp med att producera till ett bygge i Enköping, medan det blev tvärstopp för vildmarkscentret när de utländska turisterna försvann.
Ny erfarenhet
– Det känns bra att vi kan hjälpas åt. Någon gång kanske det är vi som behöver hjälp. Vi gör inte heller det här helt osjälviskt, vi behöver ju folk, säger Andreas Lundin, fabrikschef vid Ecopart.
Daniel Petersson, delägare i Svansele Vildmarkscenter, tycker också att det känns som en mycket bra lösning:
– Det är ett bra sätt för oss att hålla vår personal med jobb.
Han är själv en av dem som nu jobbar i Bjurträsk. Med en bakgrund som snickare har han också god erfarenhet av området.
För bröderna Olof och David Almqvist, som också bytt arbetsplats under en tid, är det mer oprövade marker. Men det är inget som oroar.
– Det har tuggat på bra hittills. Man får lära sig nya kunskapsområden, säger Olof Almqvist.
Ett annat exempel återfinns på Coop i Norsjö. Hit kommer ett par anställda från K-Bygg Fresks några timmar i veckan för att lasta in varor och ställa upp i hyllorna.
Goda grannar
Här sker samarbetet mer spontant, vilket också är lättare då butikerna ligger vägg i vägg.
– Vi har en högre belastning nu och då är det bättre att snegla ditåt än att ta in skolungdomar, säger Coop-chefen Erik Norberg.
Visst är det bra att folk är här och handlar. Men samtidigt är vi beroende av varandra. Om en restaurang måste stänga blir det problem för oss alla.
Han ser flera orsaker till att trycket på butiken har ökat: folk som bunkrar toapapper och annat, att Norsjöborna inte kör till Skellefteå och handlar i samma utsträckning och att folk inte äter ute lika mycket som förr.
Det sistnämnda känner han sig lite kluven inför:
– Visst är det bra att folk är här och handlar. Men samtidigt är vi beroende av varandra. Om en restaurang måste stänga blir det problem för oss alla. Därför måste vi se till att hjälpas åt.
Maria Lindberg och Marita Lundmark från K-Bygg Fresks berättar att de känner av en viss nedgång. Men den är inte dramatisk än så länge.
Fortsättning
– Sedan vet man inte hur det blir. Det kan ingen sia om, konstaterar Marita Lundmark.
Annelie Eriksson, som driver Blommor & Ting, har också jobbat i Butiken. Hon berättar att handlarna tidigare har pratat om att praktisera hos varandra för att stärka samarbetet.
Det blev inte av den gången men efter det här kanske det faller sig mer naturligt, resonerar hon, och får medhåll av Erik Norberg:
– När det här är över kommer mycket att funka på ett annat sätt. Jag skulle själv gärna gå över och jobba hos någon annan bara för att prova något nytt.