Batterifabriken – nådastöten eller lyft för inlandet?

Vad kommer Northvolts etablering i Skellefteå att betyda för Norsjö, Malå och resten av inlandet? Ännu mer avfolkning eller nya möjligheter? Svaret vet vi först om många år men Rikard Eriksson, professor i ekonomisk geografi vid Umeå universitet, tycker inte att det finns någon större anledning till oro. ”Jag tror att det positiva kommer att väga över”, säger han.

Northvolt är en av de största industrisatsningarna i Sverige genom tiderna. Så stor att den knappast går att jämföra med någon annan. Därför finns det också många frågetecken kring effekterna.

Northvolt är en av de största industrisatsningarna i Sverige genom tiderna. Så stor att den knappast går att jämföra med någon annan. Därför finns det också många frågetecken kring effekterna.

Foto: Adam Savonen, drönarbild

Norsjö2020-11-10 06:15

Northvolts etablering i Skellefteå har beskrivits som den största industrisatsningen i Sverige i modern tid. Och i Skellefteå pågår ett intensivt arbete med att få fram bostäder, utbildningar, logistik och allt annat som måste fungera inför uppstarten av batterifabriken.

Samtidigt finns det många frågetecken: Vad kommer mångmiljardinvesteringen att betyda och hur påverkar den samhället i stort?

Lite längre inåt landet finns det också många funderingar. Men här ser de lite annorlunda ut. 

Innebär etableringen att ännu mer dras till kusten och att inlandet dräneras ytterligare? Eller är satsningen så stor att den även spiller över på inlandet?

Professor Rikard Eriksson konstaterar att de båda scenarierna inte bara diskuteras i grannkommunerna, utan i hela Västerbotten och även i grannlänen:

– En del kommuner och regioner, framförallt avfolkningsbygder, är oroliga för att det här kan bli nådastöten. Men jag tror inte det.

undefined
Rikard Eriksson, professor i ekonomisk geografi vid Umeå universitet, tycker att det är positivt för hela Västerbotten att en så stor satsning sker i den norra länsdelen.

Visst är personalförsörjningen en utmaning i inlandet redan idag, resonerar han. Och visst kan det bli ännu svårare för företag som brottas med att klara pensionsavgångar och generationsväxlingar.

Men enligt Rikard Eriksson fungerar inte flyttströmmarna på det viset. Om man har bott i Malå eller Norsjö i hela sitt liv så finns det en anledning till det. Då lämnar man inte sin invanda miljö bara för att man får ett bättre jobb:

– Det finns inga tecken på att människor bryter upp från sina hem och relationer bara för att de får högre lön. I den empiriska forskningen finns inget stöd för det.

Vad han i stället ser som det stora hotet är om företagen har anställda som bor i Skellefteå och jobbar i inlandet. Då kan det vara lockande att ta ett nytt jobb på Northvolt som samtidigt underlättar vardagen

– Det är nog inte så roligt att göra den där långa bilresan en mörk novembermorgon.

Men i slutändan hela tror han att fördelarna överväger. Hela Skellefteregionen har en tydlig industribas som nu förstärks ännu mer. En så stor arbetsgivare ger hela arbetsmarknaden en skjuts.

Dessutom är det en möjlighet för underleverantörerna.

– På sikt tror jag snarare att det kommer att stärka många industriföretag i inlandet. Det kommer att finnas mycket mer arbetskraft att rekrytera. Det får vi hoppas, det måste vi tro på, säger Rikard Eriksson.

undefined
Om man har bott länge i till exempel Malå så har man gjort det av en anledning. Och då flyttar man inte så gärna bara för att man får ett bättre jobb, menar Rikard Eriksson.

Åtminstone för Norsjös del tror han också att det kan flytta in folk som ska jobba i Skellefteå, men som har svårt att hitta bostad där eller vill söka sig en ny utmaning.

Men då måste det också finnas samhällsservice.

– Det går inte att ha skolor med nedläggningshot hängande över sig och sådana saker, säger Rikard Eriksson.

Överhuvudtaget tycker han att satsningen är jättebra för länet.

– Det har varit en tendens att mycket nya jobb växer fram i Umeå. Nu blir det en boost för den norra länsdelen. Jag tror att det gynnar kranskommunerna också, kopplat till den näringslivsstruktur som finns.

Samtidigt sticker han inte under stol med att osäkerheten är stor:

– Det är tiotusenkronorsfrågan, hur det kommer att påverka regionen.

Finns det någon liknande etablering som man kan jämföra med?

– Jag kan inte komma på någon, inte på rak arm. Jag har svårt att se det.

Fakta Northvolt

Northvolt grundades 2017. I oktober samma år stod det klart att företaget väljer Skellefteå för etableringen av fabriken och Västerås för den så kallade demolinan.

Arbetet på industriområdet i Skellefteå påbörjades sommaren 2018. Totalt beräknas Skelleftefabriken kosta 30 miljarder kronor.

Fabriken beräknas få en yta på 500 000 kvadratmeter och produktionen blir upp till 200 000 ton litiumjonbatterier per år.

När fabriken är i full gång beräknas den ha 2 500–3 000 direkt anställda i Skellefteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!