Anders grävande friade entreprenören från Boliden

Entreprenören Jan Edvardsson, Arvidsjaur, fortsätter att kämpa för sin upprättelse efter affärerna runt Hotell Silverhatten i Arjeplog. Efter att ha friats av hovrätten i brottmålet vill han nu få sin sak prövad i Högsta domstolen om skadestånd i det tidigare tvistemålet.

"Under hela den här processen fanns det personer som sett mig som kriminell och Anders bok har gett mig upprättelse, säger Jan Edvardsson.

"Under hela den här processen fanns det personer som sett mig som kriminell och Anders bok har gett mig upprättelse, säger Jan Edvardsson.

Foto: Lars Westerlund

Norsjö2023-07-22 08:00

Frilansjournalisten Anders Boström har ägnat sex år åt att gräva i historien om hur det gick till när entreprenören Jan Edvardsson förlorade kontrollen över Hotell Silverhatten i Arjeplog, dömdes till fängelse för grov trolöshet mot huvudman, men sedan frikändes.

Norran fanns med när Anders Boström berättade om sin bok ”Silverblåsningen” på Norsjö bibliotek. Den gavs ut i höstas av Ord & Visor förlag i Skellefteå.

undefined
Anders Boström berättade om boken ”Silverblåsningen” på Norsjö bibliotek.

– Från början var det här bara tänkt som ett reportage men händelseförloppet var så komplicerat att det krävdes en bok för att kunna förklara vad som hänt, berättar Anders Boström, som arbetat i över 30 år som journalist.

”Silverblåsningen” handlar om Bolidenfödde Jan Edvardssons kamp för att rentvå sin heder och sitt livsverk från ett påstått brott. Jan hade av Luleå tingsrätt 2019 dömts till ett års fängelse för trolöshet mot huvudman när Anders kallades in som vittne i hovrätten där han fick presentera fakta som han kommit fram till i fallet under sin research för boken.

undefined
Jan Edvardsson konstaterar att det varit många turer i den här invecklade historien.

– Det var helt fantastisk att mina nya uppgifter kunde bidra till att Jan frikändes. Detta var mitt lifetime achievment, säger Anders Boström.

Norran kunde senare också intervjua Jan Edvardsson, som numera bor i Arvidsjaur, om hans syn på boken.

– Under hela den här processen fanns det personer som sett mig som kriminell och Anders bok har gett mig upprättelse, säger han. 

undefined
Hotell Silverhatten i Arjeplog har en central roll i boken ”Silverblåsningen”.

Jan konstaterar också att det varit många turer i den här invecklade historien.

– Eftersom processen pågått i så många år blev jag faktiskt chockad när jag fick en friande dom i hovrätten för anklagelserna om trolöshet mot huvudman, berättar han. 

Vad var det då som hände med Hotell Silverhatten som Jan Edvardsson fått rejäl fart på efter att han kom in som majoritetsägare 2002? Under hans ledning ökade antalet rum från 80 till 400 och omsättningen tiodubblades. 

undefined
Anders Boström har ställt ett flertal konkreta frågor till de andra delägarna som utgörs av en affärsman och en advokat, men de har inte velat svara på dem.

2010 kom två nya delägare in i bolaget efter att de tidigare delägarna inte längre ville vara med. 

– De nya delägarna lyckades förvirra Jan Edvardsson på ett oetiskt sätt så att han inte längre var majoritetsägare. Trots detta arbetade han vidare med att utveckla bolaget och under de två år som Jan fortsatte att leda bolaget, innan han fick sparken, hade han sett till att öka omsättningen från 50 till 75 miljoner samtidigt som han minskade kostnaderna och förbättrade resultatet rejält, säger Anders. 

Innan brottsmålet där Jan anklagades för trolöshet mot huvudman hölls även en skadeståndsrättegång vid Skellefteå tingsrätt som sedan gick till hovrätten i Umeå, som 2016 dömde Jan att betala ett skadestånd, som idag uppgår till cirka 2,5 miljoner kronor. 

undefined
”Silverblåsningen” handlar om Bolidenfödde Jan Edvardssons kamp för att rentvå sin heder och sitt livsverk från ett påstått brott.

Nu har jag också goda förhoppningar att Högsta domstolen tar upp det fallet, berättar Jan.

Anders Boström tror också att det finns goda möjligheter att Högsta domstolen tar upp detta civilmål eftersom han anser att den tidigare domen i detta mål bygger på ett flertal lögner från de andra delägarna och domen baseras därför på felaktiga uppgifter.

Han konstaterar att det här är en ytterst komplex historia. 

– Det finns så många konstigheter och det allra värsta är att de andra delägarna kunde sälja inkråmet i Hotell Silverhatten för två kronor utan att Jan, som ägde 47 procent av aktierna, visste om det.

undefined
"Det var helt fantastisk att mina nya uppgifter kunde bidra till att Jan frikändes", säger Anders Boström.

Anders har ställt ett flertal konkreta frågor till de andra delägarna som utgörs av en affärsman och en advokat, men de har inte velat svara på dem.

– Så jag vill mena att jag gett dem en rejäl chans att ge sin syn på vad som skett, säger han.

I boken gör Anders också en djupdykning i Jan Edvardssons historia innan han hamnade på Silverhatten.

undefined
" Eftersom processen pågått i så många år blev jag faktiskt chockad när jag fick en friande dom i hovrätten för anklagelserna om trolöshet mot huvudman", berättar Jan Edvardsson.

– Jag har gjort ett hundratal intervjuer för att hitta rätt i den här boken och Jan har jag intervjuat i cirka 30 timmar och upplever att han har varit helt uppriktig mot mig berättar Anders Boström. 

Norran har också sökt en av de andra delägarna, i boken kallad ”advokaten”, för en kommentar från honom och "affärsmannen" om bokens innehåll. I ett mejl svarar han att han inte har möjlighet att lämna några kommentarer om bokens innehåll eftersom han inte läst den. ”Någon avsikt att läsa den har jag heller inte. Det kan dock konstateras att Edvardsson i nuläget inte kan betala det skadestånd som fastställts i en lagakraftvunnen dom”, skriver han. 

undefined
I boken "Silverblåsningen" gör Anders Boström en djupdykning i anklagelserna mot Jan Edvardsson.
Anders Boström

Anders Boström har bland annat varit reporter på Dagens Nyheter, nyhetschef på Folkbladet och redaktör på det populära TV-programmet Plus.Han och journalisten Camilla Andersson ligger bakom boken ”Den 777:e mannen” om jakten på Hagamannen och tillsammans med Skelleftefotografen Patrick Degerman gjorde han boken ”En Samlare-en story”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!