Uttrycket tjuvheder är ett gammalt begrepp som sägs sammanfatta en slags hederskodex bland kriminella.
Att inte stjäla, angripa eller misshandla barn, gamla eller svaga personer, exempelvis den som sitter i en rullstol, är en variant av tjuvheder, likaså att inte stjäla från andra brottslingar.
Norran har kunnat berätta om två föga tjuvhedersrelaterade händelser som dels drabbade en kvinna i rullstol som rånades av en man i Skellefteå, dels om nya brottsmisstankar mot en 27-årig man som vid upprepade tillfällen lurat äldre människor i Västerbotten.
27-åringen förekommer i 19 avsnitt i belastningsregistret sedan 2015. En röd tråd i mannens brottslighet är så kallade åldringsbrott, att på olika sätt lura till sig saker från äldre människor genom att söka upp dem i deras bostad.
Och nyligen slog han till igen.
Den 9 november 2020:
Samma dygn som 27-åringen begår nya åldringsbrott i Umeå och Norsjö döms han för förskingring sedan han lurat till sig en bil hos en äldre man och sedan försökt sälja bilen. Påföljd: en månads fängelse.
– De nya brotten handlar om att han påstod sig komma från hemtjänsten och i samband med detta dels lurat till sig en bilnyckel och en bil i Umeå på söndagskvällen den 8 november, dels efterföljande morgon lurat till sig ett bankkort från en äldre person i Norsjö. I båda fallen har de äldre släppt in mannen. Han greps samma morgon i Norsjö, han hade inte hunnit ta ut några pengar, berättar åklagare Marie Andersson.
Mannen häktades och nyligen hölls rättegången vid Umeå tingsrätt.
Nu har domen meddelats, 27-åringen döms för grov stöld (bilen i Umeå) och grovt egenmäktigt förfarande (att han tog Norsjökvinnans bankkort).
Påföljden blev ett års fängelse. Tingsrätten beslutade också att en tidigare skyddstillsyn undanröjs, likaså en tidigare villkorlig frigivning. Från det straffet ska 27-åringen avtjäna ytterligare 70 dagar i fängelse.
Han ska också betala 6 800 kronor i skadestånd till bilägaren i Umeå.
Nu framkommer också detaljer som visar hur 27-åringen har agerat vid brotten mot de två äldre människorna.
Bilstölden i Umeå:
Den äldre mannen bjöd in 27-åringen, som påstod att han kom från hemtjänsten, på en kopp kaffe. Sedan stals bilnyckeln och bilen.
– Han har på ett hänsynslöst sätt utnyttjat att målsäganden till följd av hög ålder haft svårt att freda sig samt utnyttjat den isolering som äldre drabbas av under rådande pandemi, påpekar Marie Andersson.
Kvinnans bankkort i Norsjö:
Eftersom 27-åringen inte hann ta ut några pengar bedöms inte brottet som en stöld. Men det framgår att de äldre kvinnan satt vid köksbordet och räknade pengar när 27-åringen ringde på dörren.
– Han sa att han kom från hemstjänsten, jag gav honom 100 kronor eftersom han sa att han samlade in pengar så att gamlingar skulle kunna få mat. När han gått så upptäckte jag att mitt kontokort var borta. Jag gick till banken och spärrade kortet innan han hunnit ta ut några pengar, berättade kvinnan.
Marie Andersson igen:
– Det är så oerhört lågt att begå den här typen av brott mot äldre. Vi ser hur han hela tiden fortsatt med liknande brottslighet, men också hur man sedan sitter i rättssalen och säger att han skäms och är ångerfull över brotten. Trots detta så återfaller han hela tiden i nya brott mot äldre.