Under hösten har Norran skrivit om Wpd:s planer på att höja de planerade vindkraftverken i Tomasliden, Norsjö, från 200 till 250 meter och fastighetsägarnas kritik mot förslaget.
När kommunstyrelsen yttrade sig om Wpd:s ansökan blev förslaget till kommunfullmäktige att säga ja till den planerade höjningen. På måndagen togs ärendet upp i kommunfullmäktige.
Håkan Jansson (KD), som till sammanträdet hade lämnat in en ansökan om avsägande av sina förtroendeuppdrag, ville att fullmäktige skulle säga nej till förslaget. Det fick kommunalrådet Mikael Lindfors (S) att ilskna till, som menade att Håkan Jansson inte hade någon egentlig motivering till varför fullmäktige ska säga nej.
– Det är ganska intressant att den ledamot som ska lämna kommunfullmäktige, han lägger ett yrkande på att använda vårt veto. Det måste jag säga är oerhört intressant med tanke på att han inte måste ta ansvar för vad han själv föreslår. Det är också väldigt intressant att Håkan Jansson varit med och antagit vindkraftsplanen tillsammans med alla oss andra. Nu plötsligt kom han på, vid sista mötet, att vara extremt populistisk, sade Mikael Lindfors.
Håkan Jansson svarade att han får stå sitt kast om att ha varit med och beslutat om 200 meter höga vindkraftverk. Till Mikael Lindfors sade han också:
– Jag vet inte om man är populist om man har en förmåga att lägga örat mot marken och lyssna på de som faktiskt lägger sin röst på oss.
Ärendet slutade med votering. Nio ledamöter, varav åtta från KD, röstade nej till förslaget om att kommunfullmäktige skulle säga ja till den planerade höjningen. 20 ledamöter röstade dock ja, därför säger alltså kommunfullmäktige ja till förslaget.
Tidigare i höst sade Mikael Lindfors till Norran att kommunen 2015 gjorde ett omtag och tog bort en massa områden som inte längre ansågs lämpliga för vindkraft. Tomasliden var ett av fem områden som blev kvar, och där fick Wpd ett tillstånd som vunnit laga kraft.
– Vi har inte angivit någon totalhöjd i vår vindkraftsplan. Sedan är det inte kommunens sak att bedöma om miljökonsekvensbeskrivningen ska godkännas eller inte. Det är länsstyrelsens miljöprövningsdelegation som har den kompetensen.