Man lurades köpa bitcoin – för en miljon kronor

En man boende i polisregion Nord har blivit lurad att investera nära en miljon kronor i kryptovalutan bitcoin. Nu vill polisen varna för den här typen av bedrägerier, rapporterar VK.

Mannen lurades på nästan en miljon kronor. Nu varnar polisen för liknande bedrägerier.

Mannen lurades på nästan en miljon kronor. Nu varnar polisen för liknande bedrägerier.

Foto: Tim Aro/TT

Norrland2022-12-21 14:00

Mannen, som är boende nära gränsen till Västerbotten, gillade en sida gällande kryptovalutan bitcoin på Facebook. Han blev därefter uppringd av en person som uppgav sig för att komma från ett finansbolag.

– De ringer inte upp någon slumpmässigt, men om man gillat en sida för kryptovaluta är det inte svårt att leta upp personens telefonnummer, säger Mikael Ahrtzing, förundersökningsledare vid polisens bedrägericenter i Sundsvall, till Västerbottens-Kuriren.

Den utsatte mannen skapade ett konto hos bolaget och började föra över pengar i tron om att han köpte bitcoin.

– Det börjar ofta med att en mindre summa investeras, säg 2 500 kronor. Då får de en egen bankman som de pratar med i stort sett varje dag. Här är första varningssignalen, i vilken annan bank får du en bankman som diskuterar med dig varje dag för att du har investerat 2 500 kronor? Det händer inte.

Mannen ska därefter själv ha kunnat se hur pengarna ökat i värde, varför han fortsatte att föra över pengar.

– Grafen han får se är givetvis genomfalsk. Där har hans 2 500 kronor bara på en vecka stigit till 15 000 kronor. Här kommer nästa varningssignal: Det är för bra för att vara sant, säger Mikael Ahrtzing och fortsätter:

– Men det kopplar inte folk, i stället blir man girig och tycker att ”gud vad det här går fint”.

Mannens investering hade närmat sig en miljon kronor när han ville ta ut sina pengar.

– Men för att få ut pengarna, säger bankmannen, så måste du betala växlingsavgift på 50 000 kronor. Men det är ingenting i sammanhanget med tanke på vad man ska få ut. Sen händer ingenting. Det blir tyst.

Mikael Ahrtzing menar att spårningen av pengarna blir i princip omöjlig. Polisen kan se att de har gått in i kryptovaluta, men utomlands, och då krävs internationell rättshjälp.

– Det kan vi få, men samtidigt sitter vi i händerna på exempelvis Singapore och det gör att det blir svårt att binda bedrägeriet till en specifik person.

Polisen i region Nord vill nu varna för den här typen av bedrägerier, och Mikael Ahrtzing är hård i sina ord.

– Personer som ger sig in i det här med bitcoin har en tendens av att överhuvudtaget inte veta vad de sysslar med. Ge er inte in i saker som ni inte begriper er på. Om en investering verkar för bra för att vara sann, är det nog så. Ta reda på fakta och undvik att bli lurad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!