Lokalproducerat viktigast för kommunerna i Norrland

En undersökning som Norrmejerier gjort visar att lokal produktion är det kriterium som flest kommuner anger som viktigt när livsmedel upphandlas till exempelvis skolor, förskolor och äldreboenden.

"Våra mjölkbönder gör ett viktigt arbete för att ge oss nyttig mat från hållbara och norrländska lantbruk," säger Anna-Karin Karlsson.

"Våra mjölkbönder gör ett viktigt arbete för att ge oss nyttig mat från hållbara och norrländska lantbruk," säger Anna-Karin Karlsson.

Foto: Norrmejerier

Norrland2020-11-16 07:50

– Den offentliga sektorn kan bidra stort till en stabil svensk matproduktion, fler arbetstillfällen och välmående natur. Därför är det bra att så många kommuner vill att upphandlade livsmedel ska vara lokalproducerade, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier i ett pressmeddelande.

I en enkät till samtliga kommuner i Norrlandslänen Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland svarar sju av tio upphandlingsansvariga, 70 procent, att ett av de tre viktigaste kriterierna när kommunen köper livsmedel är att varorna är producerade i samma eller angränsande län. Även svensk produktion, 64 procent, och bra djuromsorg, 45 procent, anges som viktiga kriterier.

Bland de fördelar med lokal produktion som framhålls i enkätsvaren ligger fler arbetstillfällen, minskad klimatpåverkan och högre självförsörjningsgrad i topp.

– De norrländska kommunerna har förstått att det vi äter avgör hur både vi, djuren och planeten mår. Våra mjölkbönder gör ett viktigt arbete för att ge oss nyttig mat från hållbara och norrländska lantbruk, konstaterar Anna-Karin Karlsson.

Varje år upphandlar kommuner i Sverige varor och tjänster för mer än 300 miljarder kronor. I en opinionsundersökning bland allmänheten som Norrmejerier låtit Kantar Sifo genomföra, svarar nio av tio svenskar, 90 procent, att kommuner bör välja lokalproducerat när de köper in livsmedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!