Få kommuner har mål för upphandling av lokalproducerat

En undersökning som Norrmejerier genomfört visar att en majoritet av kommunerna i Norrland har en strategi för att öka andelen lokalproducerad mat. Men mindre än var femte kommun, 18 procent, har satt upp konkreta mål för hur mycket livsmedel som ska vara lokalproducerade i offentliga upphandlingar.

61 procent av upphandlarna uppger att deras kommun har en strategi för att öka mängden lokalproducerade livsmedel.

61 procent av upphandlarna uppger att deras kommun har en strategi för att öka mängden lokalproducerade livsmedel.

Foto: Norrmejerier

Norrland2021-02-09 09:22

– Vad vi äter avgör hur både vi, djuren och planeten mår. Genom att ställa högre krav på att upphandlade livsmedel ska vara lokalproducerade kan den offentliga sektorn bidra stort till en stabil svensk matproduktion, fler arbetstillfällen och välmående natur, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier i ett pressmeddelande.

I en enkät till upphandlingsansvariga i samtliga kommuner i Norrlandslänen Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland uppger 18 procent, att kommunen har ett mål för hur stor andel upphandlade livsmedel som ska vara lokalproducerade. Målen uttrycks hos vissa kommuner i procentsatser, hos andra i formuleringar om att andelen ska öka från tidigare nivåer.

I samma enkät svarar tre av fem upphandlare, 61 procent, att deras kommun har en strategi för att öka mängden lokalproducerade livsmedel. Dessutom är lokal produktion, att maten är producerad i samma eller angränsande län, det kriterium som flest kommuner anger som viktigt när livsmedel upphandlas.

– Fler kommuner behöver komplettera sina strategier med mätbara mål för att kunna följa upp utvecklingen. Genom att välja lokalproducerad mat kan kommunerna bidra till ökad självförsörjning, biologisk mångfald och kortare transporter som minskar klimatpåverkan, menar Anna-Karin Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!