Simon Höxter från Uppsala som läser till livsmedelsagronom på Sveriges Lantbruksuniversitet har skrivit en kandidatuppsats om renmjölk.
Längre tillbaka i tiden var det inte helt ovanligt att man mjölkade renar för att bland annat göra ostar.
– Man vet inte exakt när det började, men det pågick i många hundra år fram till tidigt 1900-tal. Förr levde man, som jag förstått, närmare renarna och man hade därför lättare att hålla kontroll på dem och kunde mjölka i större skala.
Det fanns även speciella hjälpmedel för att lättare kunna mjölka renarna.
– Det fanns ett unikt mjölkningsföremål för ren som hette naphí och idag finns den kvar som hantverksföremål. Den var specialdesignad så att man skulle kunna hålla den i en hand och mjölka med den andra. Den hade en speciell form så att mjölken inte skulle åka ut, så det var väldigt sofistikerat och man hade koll på vad man gjorde.
Det finns uppgifter om att mjölkningen skedde en till två gånger per dag och det blev några deciliter mjölk.
– Det var populärt att frysa och torka mjölken, man gjorde ostar som kunde rökas och en intressant rätt som jag kommit över var en slags gröt där man tog örter och mosade dem och blandade med renmjölken som man sedan kokade upp.
Vet du varför man slutade med renmjölk?
– Det finns olika anledningar, men bland annat beror det på att man tog mjölk som renkalvarna egentligen skulle ha och detta gjorde att renkalvarna kunde bli undernärda och hade större risk att bli sjuka. Det kopplar jag till att det i första hand var ekonomiska anledningar som man tog bort det här för renskötseln började bli mer extensiv och renarna började röra sig mer fritt och hjordarna blev större och det var svårare att hålla kontrollen som behövdes för att kunna mjölka. Det blev mer ekonomiskt gångbart att satsa helt på kött och hudar.
Det har i modern tid gjorts forskningsprojekt där man visat på att det är möjligt att mjölka renar med maskin.
– Det skulle kanske kunna gå att göra i liten skala för turism, lite större skala kanske kan vara möjligt. Det vore roligt och intressant om man försökte återuppväcka det för det är en väldigt unik mjölk som har mindre vattenmängd och innehåller mer fett och protein än komjölk vilket är bra för produkter som ost och andra fasta produkter, säger Simon Höxter.