– Vi har tre troliga deltafall till i Norrbotten. Vi fick in dem på torsdag kväll och har inte hunnit smittspåra dessa ännu. Det kommer vi göra under fredagen, säger Anders Nystedt.
I det stora hela så ser smittutvecklingen relativt okej ut enligt Nystedt. Norrbotten ligger kring gränsvärdet för nivå 2 vilket är 200 fall per 100 000 invånare under en två veckorsperiod.
– Vi är ungefär där resten av Sverige var för två till fyra veckor sen. Vi är fortfarande efter men det går åt rätt håll, säger han.
Framväxten av deltafall och en möjlig fjärde våg ser han som en oroande utveckling.
– Vi ser deltavarianten på många ställen i Europa nu särskilt England. Jag har inte sett någon data men jag hör att delta håller på att ta över i södra Sverige. Antalet fall går ner men att andelen fall av deltavarianten ökar så det är möjligt att vi får en fjärde våg.
I Värmland är 90 procent av alla fall av deltavarianten. Andra regioner har en andel på 50 procent.
– I Norrbotten är det drygt en procent. Det är en oroande utveckling eftersom vi har en högre smittspridning. Deltavarianten är ungefär 50 procent mer effektiv än originalet Sars-Cov-2, säger han.
Samtidigt varnar nu Region Norrbotten för att det slarvas med avstånd och skyddsutrustning i äldreomsorgen. Anders Nystedt ser däremot inga skäl till att införa restriktioner än så länge.
– Det är några fall på ett äldreboende i Luleå och spridning i Älvsbyn annars är det ganska lugnt i äldreomsorgen. Jag vet att de arbetar med att åtgärda det, säger Nystedt.
Kan man ta hem en äldre anhörig från äldreboendet?
– Det kan man göra om man är frisk. Men var säker på att du är frisk. Det som är farligt är de här stora kalasen eller bröllopen. Respektera att vi är i en pandemi och var försiktig. Lyssna på råden från det specifika äldreboendet. Om du är frisk så får så klart krama din gamla mamma annars bör man avstå. Är det så att du tvekar. Gå och testa dig, säger han.
Kommer vi se ökad smittspridning från midsommar?
– Ja, vi kommer säkert se en liten effekt av midsommar. Det är väl nu det ska börja dyka upp i statistiken. Fast i princip 90 procent utav alla som är 40 år och äldre har påbörjat vaccinering med första dosen så det är positiva nyheter. Vi får se hur det utvecklar sig, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare för Region Norrbotten.