Se vad björnarna gör – när de tror att ingen ser

Den dolda kameran visar att björnar använder träd både som ryggkliare, klösbräda och klätterställning. Därför har de som räknar björnar börjat samla in dna från träden.

Björnar använder träd både som ryggkliare och klätterställning.

Björnar använder träd både som ryggkliare och klätterställning.

Foto: TT

Norrbotten2024-08-30 05:00

I en pilotstudie med björnhårsfällor på träd har Länsstyrelsen i Norrbottens län satt upp dolda kameror i skogarna i samband med björninventeringen. Inom ett område av 754 kvadratkilometer i Jokkmokks kommun samlades björnhår in efter att nallarna gnuggat sig mot träd som preparerats med tjära för att locka dit dem. Själva fällan består av bete och taggtråd.

– Vi får förhoppningsvis med en liten del av hårsäcken och det är där vi har själva dna:t, säger Rebecca Forsberg, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Hon berättar att pilotstudien visat att björnhårsfällor kan användas som ett komplement i björninventeringen. Dna-analyserna kan identifiera björnar som inte upptäckts genom de spillningsprover som samlas in.

– Vi har hittat björnar på spillning som vi inte hittat på hår och några däremellan, säger Rebecca Forsberg.

Den här metoden ses som särskilt användbar i väglöst land ovan odlingsgränsen, där det är mer otillgängligt att samla in spillning.

– Det kan också visa att det inte har varit någon björn i området, säger Rebecca Forsberg.

– Börjar det dyka upp okända björnar under licensjakten så indikerar det att vi har mindre bra kännedom om björnstammen i området.

Kommer ni att fortsätta med björnhårsfällor?

– Det är ingenting vi fått finansiering för just nu, men vi hoppas att det kommer vara en metod vi kan använda i samband med inventeringen 2026. 

Den som är lite uppmärksam kan själv hitta björnhår på trädstammar i skogen, avslutar Rebecca Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!